Hoe train je slim in plaats van zwaar?
24 april 2019 

Hoe train je slim in plaats van zwaar?

Natuurlijk vind je het belangrijk om sterker te worden, maar het kan beter zijn om slim te trainen, dan om zwaar te trainen. Je hebt wel het gevoel dat je veel werk verzet als je elke keer alles geeft, maar is dat wel de beste manier?

Met gewichten trainen

Als je sterker wilt worden en meer spieren wilt hebben, dan is trainen met gewichten een goede manier. Maar hoe pak je dat aan? Je kunt online allerlei trainingsschema’s vinden, of aan de slag gaan in de sportschool met een (personal) trainer.

In de sportwereld hoor je vaak de kreet “lift big to get big”, dus om breed en goed gespierd te worden, zul je met zware gewichten moeten werken. Maar uit onderzoeken blijkt dat dit niet direct de beste manier is. Een andere manier van trainen kan je sneller bij je doelen brengen.

Slim-trainen-zwaar-trainen

3 Tips om slimmer te trainen

Bekijk onderstaande tips om slimmer te trainen, in plaats van zwaar.

1. Niet tot het uiterste gaan

Je wilt je grenzen verleggen, verder komen dan de vorige keer. In plaats van die 10 pullups met een gewicht van 10 kilo, wil je er toch eens 11 halen. Maar hoe je het ook probeert, het lukt je niet. En daarna ben je bekaf en bereik je de rest van die week de 10 pullups ook niet meer.

Een betere aanpak is om minstens drie keer per week voor 5 pullups te gaan. Dan zit je op 15 pullups per de week en bereik je dus meer, dan als je in een week voor die ene 10 keer gaat. Het is verleidelijk om in een keer voor de grote score te gaan, maar het is niet de snelste weg naar succes.

2. Krijg het “flow” gevoel

Sporten gaat het lekkerste als je in een flow komt. Je bent gefocust, je voelt je goed en je voelt je uitgedaagd. Dat betekent dat je ook regelmatig gaat trainen, zodat je lichaam aan het gevoel gaat wennen.

Om in de flow te komen is het belangrijk dat je training je precies de goede uitdaging biedt: dat deze dus niet te licht of te zwaar is. Je training moet niet gemakkelijk zijn, maar ook niet zo zwaar, dat je er geen zin meer in hebt.

Je bereikt het meeste als je in de flow zit. Heb je een keer je dag niet en voel je het niet? Stop dan, ga naar huis en pak de keer daarop de draad weer op.

3. Gebruik lichtere gewichten

Er wordt vaak alleen met lichtere gewichten getraind als je een blessure hebt of als opstap naar de zwaardere gewichten. Uit studies blijkt dat je met lichtere gewichten hetzelfde effect kunt bereiken als met zware.

Uit onderzoeken komt naar voren dat de inspanning die je levert, meer invloed heeft dan het gewicht waar je mee traint. Met lichtere gewichten bereik je meer spieruitputting. Hiermee trainen stimuleert de langzame en de snelle spiervezels.

Slimtrainen-Zwaartrainen

Uiteindelijk bereik je hier net zoveel mee als met zware gewichten, qua spiergroei, kracht en groeihormonen.

Een ander voordeel van lichtere gewichten gebruiken, is dat je gemakkelijk gebruik maakt van het hele bewegingsbereik van je gewrichten. Met zware gewichten is dit veel lastiger en wordt het vaak achterwege gelaten. Gebruik maken van de range of motion vergroot de spiergroei in je gewrichten.

Lichtere gewichten gebruiken levert minder kans op blessures op en je kunt specifieker die spieren trainen die je wilde trainen. Met een zwaar gewicht gaan sterkere spieren vaak compenseren.

Met een personal trainer bereik je nog sneller je doel om sterker te worden. Vraag nu een gratis intake gesprek aan met een trainer van Delda Sport. Vul je gegevens hieronder en we bellen je zo snel mogelijk terug.

Intakeformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: