Hoe gezond is ontbijtkoek?

In de supermarkt ligt de ontbijtkoek – waarschijnlijk ook door de naam – bij de ontbijtproducten, zoals crackers, ontbijtgranen en havermout. Veel mensen nemen één of twee plakjes ontbijtkoek (met een laagje boter) als ontbijt of als tussendoortje. Het is dan ook een zeer oude en bekende koek. Peijnenburg is van oorsprong een Nederlands bedrijf en produceert al sinds 1883 ontbijtkoeken of zoals sommige mensen zeggen peperkoek. Maar hoe gezond is ontbijtkoek nu eigenlijk? Is het een verstandige keuze binnen een gezonde levensstijl of kun je beter voor iets anders kiezen?

Wat zit er allemaal in een ontbijtkoek?

Om te achterhalen of een ontbijtkoek gezond is, moeten we weten wat de ingrediënten zijn. Onderstaand zijn de ingrediënten van een naturel ontbijtkoek van het merk Peijnenburg:

  • Glucose-fructosestroop
  • Roggebloem
  • Suiker
  • Plantaardige oliën en vetten
  • Rijsmiddelen (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat)
  • Specerijen
  • Aroma
  • Gebrande suiker

Als je naar bovenstaand schema kijkt dan zie je dat er ongelooflijk veel suiker in zit. Ruim 40% van dat lekkere stukje ontbijtkoek is suiker. Uiteraard heeft meneer Peijnenburg daar iets op verzonnen. Een variant met minder suiker, daar zit “maar” 25,5% suiker in. Producten met een grote hoeveelheid aan suikers leveren helaas een grotere bijdragen aan overgewicht dan producten met verzadigde (verkeerde soort) vetten.

Het antwoord op de brandende vraag: is ontbijtkoek gezond?

Aan de ingrediënten te zien is de ontbijtkoek wellicht niet de meest gezonde keuze die je in de ochtend kan nemen of wanneer je trek hebt in een tussendoortje. Een keer is natuurlijk niet erg, maar als een ontbijtvervanger is het niet raadzaam. Je suikerspiegel krijgt een behoorlijke opdonder en het overschot aan glucose wordt opgeslagen als lichaamsvet. Een betere en gezondere keuze zou volkorenbrood, speltbrood, havermout, quinoa of ongebrande noten zijn.

Wil jij begeleiding van onze voedingsdeskundige of een inbodycan inplannen zodat je weet welk dieet of voedingsplan bij jou past? Meld je dan snel HIER aan.


Over de schrijver
Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: