Hoe zit het toch met zweten tijdens het sporten? Heeft iemand die erg bezweet is na een training, harder gewerkt dan iemand die nauwelijks bezweet is? En val je meer af als je veel zweet? Je leest hier hoe het precies zit met zweten.
Hoe zweten werkt
Aan de ene kant schamen we ons voor zweetplekken in ons shirt na het sporten, maar stiekem zijn we ook een beetje trots. Want als je flink gezweet hebt, heb je zeker ook hard gewerkt! Maar is dat wel zo?
Zweten is iets waar je niet veel aan kunt doen. Het gebeurt nou eenmaal zodra je je wat inspant of wanneer het erg warm is. Het is dan ook een automatische reactie van het lichaam en is essentieel om overtollige warmte kwijt te raken.
Dat werkt als volgt. Je lichaam merkt dat het te warm wordt. De zweetklieren beginnen vocht te produceren, wat op de huid komt te liggen. Dit vocht verdampt, waardoor er kou ontstaat en je lichaam wat kan afkoelen.
Dat je tijdens inspanning gaat zweten, is dan ook logisch. Bij het bewegen trekken je spieren samen, hier ontstaat ook extra warmte. Je lichaamstemperatuur gaat omhoog en tegelijkertijd probeert je lichaam deze warmte weer kwijt te raken.
Hoeveel mag je zweten?
Elk mens beschikt over zweetkliertjes, gemiddeld hebben we er tussen de 2 en 4 miljoen. Daar komt nog bij dat sommige mensen actievere zweetkliertjes hebben dan anderen.
Dat betekent dus, dat zweten een persoonlijke zaak is. De ene mens zweet sneller of meer dan iemand anders. Hoeveel je mag zweten is dus niet te zeggen. Wel is het zo dat als je helemaal niet zweet, dit geen goed teken is.
Dat zou aangeven dat je niet kunt zweten, waardoor je oververhit kunt raken. Maar het kan ook zijn dat je je echt niet genoeg inspant. Ben je bezig met cardiotraining, dan zou je na een minuut of 10 toch wel wat bezweet moeten raken.
Maar je kunt niet zeggen dat iemand wiens shirt helemaal nat is van het zweet, meer inspanning heeft geleverd dan iemand die alleen wat natte plekken onder de oksels heeft. Er spelen bij zweten veel factoren een rol, dus een regel kun je hiervoor niet geven.
Zweten om af te afvallen?
Helpt zweten bij het afvallen? Veel mensen denken dat door te zweten de kilo’s eraf vliegen. Dan zou je dus ook in de sauna kunnen gaan zitten om af te vallen. Maar werkt dat echt?
Het zijn de hersenen die waarnemen dat de lichaamstemperatuur stijgt en dat het startsein geeft dat het lichaam moet gaan zweten. Dit proces kost (helaas voor mensen die willen afvallen) nauwelijks energie. Het is een passief proces en je zult er niet veel extra calorieën door verbranden.
Zweten helpt dus enkel bij het afkoelen. Toch is hier niet alles mee gezegd. Op het moment dat de lichaamstemperatuur stijgt, zal ook de stofwisseling versnellen. Dat kan wel helpen om af te vallen, want je verbranding gaat omhoog.
Hoe warmer je bent, hoe sneller je stofwisseling verloopt. In (te) warme kleding sporten, kan dus handig zijn als je wilt afvallen, hoewel het niet comfortabel zal zijn.
Wel is het oppassen geblazen met dit soort trucjes. Als je sport en je lichaam kan niet afkoelen, loop je het risico oververhit te raken. Dat kan een serieus gevaar voor je gezondheid opleveren. Verder zorgt een te hoge lichaamstemperatuur voor slechtere sportprestaties.
Zweten is een normaal lichaamsproces dat nodig is om normaal te kunnen functioneren, zowel bij warmte als wanneer je sport. Ook tijdens een kickbokstraining zul je flink zweten! Geef je lichaam een lekkere workout, dat werkt het beste als je wilt afvallen.
Neem een kijkje in onze sportschool als je een leuke plek zoekt om te sporten. Je kunt je vragen over kickboksen of trainen kwijt in onderstaand contactformulier.