Alles over zwachtelen bij het kickboksen

Alles over zwachtelen bij het kickboksen

In dit artikel vind je alles dat je moet weten over zwachtels. Het gebruik van zwachtels (ook wel bandages of windsels genoemd) bij het kickboksen is erg belangrijk. Maar beginners weten vaak niet hoe ze ze moeten gebruiken en durven het niet te vragen.

Zwachtelen moet je leren

Het inzwachtelen van je handen voor je gaat kickboksen lijkt erg ingewikkeld. Het is zeker een techniek die je even moet oefenen voor je hem onder de knie krijgt. Net als veters strikken. Uiteindelijk is het de moeite waard om dit te leren.

Alles over handen zwachtelen

Als je daar de tijd niet voor neemt, zal het tijdens je training niet comfortabel zitten, kun je je handen niet goed bewegen en raakt de bloedtoevoer naar je vingers afgekneld. Dan doen ze meer kwaad dan goed.

Verschillende methodes om je handen te zwachtelen

Er zijn veel verschillende methodes om je bandages om te doen. Het is dus niet de bedoeling om een zwachtel maar lukraak om je handen en pols te wikkelen. In tekst het is zwachtelen niet makkelijk uit te leggen, maar we doen een poging.

In 10 stappen je handen zwachtelen

1. Begin met het lusje van de bandage om je duim te doen. Let op dat je de zwachtel goed om doet, zodat het klittenband aan het eind vastgemaakt kan worden.

2. Sla de bandage 2 of 3 keer om je pols heen. Dit bepaalt hoe stevig je pols vastzit, dus experimenteer daar mee, om er achter te komen wat je fijn vindt.

3. Haal de bandage vanaf de buitenkant van de pols over de knokkels, tussen je duim en wijsvinger door. Maak een kruis door via je handpalm over de rug van je hand weer terug te wikkelen naar je duim en wijsvinger.

4. Bedek de beginlus met de bandage door deze onder de duim door om de duim te slaan. Wikkel de bandage onder de pols langs over je hand heen, tot je weer bij duim en wijsvinger bent.

5. Haal de bandage onderlangs je handpalm naar de buitenkant van de pols. Maak weer een kruis als je weer terug werkt naar je duim en wijsvinger.

6. Ga via de palm van de hand naar pink en ringvinger en haal hem daar tussendoor. Wikkel de bandage terug over de rug van de hand, sla hem om en doe hetzelfde voor de ring- en middelvinger.

7. Ga weer over de rug van de hand en doe hetzelfde voor de middel- en wijsvinger.

8. Sla de bandage onderlangs over de pols, wikkel hem over je knokkels en ga terug naar je duim en wijsvinger. Maak nog een kruis.

9. Doe dit nog drie keer en kom uit bij de pols.

10. Kijk hoeveel zwachtel je nog over hebt. Maak nog wat wikkels om de pols en nog een laatste kruis, voor je de bandage vastmaakt. En dan doe je al deze stappen voor je andere hand.

Natuurlijk is het lastig om dit te leren van een tekst. Beelden zijn wat dat betreft wat duidelijker, dan kun je het ook nadoen.

Bandages omdoen, methode 1

Bandages omdoen, methode 2

Bandages omdoen, methode 3

Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om je handen te zwachtelen. Er is niet een methode beter dan een andere. Het is een kwestie van kijken wat je het prettigste vind zitten. Alle methodes zorgen ervoor dat je veilig kunt kickboksen.

Wat zijn de voordelen van het gebruiken van bandages?

Bandages zijn essentieel om te kunnen kickboksen. Ze zorgen voor:

  • Het verstevigen van je pols
  • Meer stevigheid van je hand. Ze beschermen de botten van je handpalm
  • Bescherming van je knokkels
  • Een extra steun voor de pezen en spieren van je handen en polsen
  • Extra versteviging van de duim
  • Ze absorberen veel zweet en zorgen zo voor bescherming van je bokshandschoenen. In zweet zitten bacteriĆ«n die het materiaal van je handschoenen aantasten. Bandages zorgen er dus voor dat je handschoenen langer meegaan.
  • Je bokshandschoenen sluiten beter aan op je handen door de bandages

De belangrijkste taak van bandages is natuurlijk het voorkomen van blessures aan je handen, polsen en vingers. Ze zorgen ervoor dat je minder kans hebt op ontwrichtingen van duim en vingers. Bandages geven steun aan alle delen van je hand: de handwortelbeentjes, vingerkootjes en de pols. Als je ze draagt, merk je dat je vuisten een stuk steviger voelen. Je zult er echter niet harder door slaan.

Tips om je bandages goed om te krijgen:

  • Zorg dat je zo min mogelijk plooien in de zwachtel maakt. Plooien gaan irriteren (denk maar aan een vouw in je sok als je wandelt).
  • Als je de zwachtels gewassen hebt (en dat kun je het beste eens per week doen), moet je ze altijd netjes oprollen. Zo voorkom je dat ze gaan kreukelen en in de war raken, wat het zwachtelen veel lastiger maakt.
  • Het is belangrijk vaak te oefenen. Dit kost wat tijd, maar als je vaak oefent, kun je binnen enkele minuten je zwachtels omdoen en hoef je er niet eens meer bij na te denken.
  • Wanneer zitten je bandages goed? Houd je handen ontspannen, maak daarna een vuist. De bandages gaan dan strakker zitten, maar dat moet niet onaangenaam voelen. Krijg je tijdens de training last van tintelende vingers, gaat het pijn doen of zie je dat je vingers wit worden? Dan zitten ze te strak en moet je ze meteen losser maken. Doe de bandages volgende keer minder strak.

Soorten bandages

Als je bandages gaat kopen voor je kickbokstraining, heb je keuze uit verschillende soorten. Er zijn verschillende materialen, lengtes, elasticiteit en kleuren.

Lengte:
Korte bandages: 250 cm lang. Deze bandages zijn geschikt voor dames en jongeren. Maar je kunt ze ook gebruiken als je MMA handschoenen of zakhandschoenen draagt, omdat die wat strakker zitten.

Lange bandages: 350 tot 460 cm. Geschikt voor heren en gevorderde kickboksers. Het zwachtelen is met lange bandages iets lastiger. Lange bandages zijn goed als je je hand en pols meer steun wilt geven.

Materiaal:
Katoen: katoenen bandages hebben aan het begin een lus en aan het einde klittenband, om de bandage vast te zetten. Ze zijn prima voor je dagelijkse training. Voordeel is dat katoen zweet goed absorbeert, ze zijn voordelig en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Je kunt ze goed wassen, ook op hogere temperaturen.

Alles over bandages kickboksen

Mexicaanse bandages: deze gaan minder lang mee dan katoenen, maar zijn ingewreven met elastische vezels. Hierdoor neemt de bandage snel de vorm van je hand over en past hij perfect. Elastische bandages zijn ook gemakkelijker wat strakker vast te zetten. Materiaal kan lycra of polyester zijn.

Gel wraps: dit is een soort handschoen die je aantrekt over je hand, waar vaak korte bandages aan vast zitten. De handschoen is uitgevoerd met gel padding, zodat je knokkels goed beschermd zijn. Ze zijn duurder dan gewone bandages, maar zitten lekker. Ze geven de pols ook een goede ondersteuning door de wikkels om ze mee te sluiten.

Wedstrijd bandages: deze zou je alleen moeten gebruiken als je wedstrijden vecht. Ze zijn niet handig voor je gewone training. Dat komt omdat ze bestaan uit tape en gaas. Ze worden voor de wedstrijd omgedaan door je trainer. Ze bieden nog meer bescherming dan normale bandages.

Elasticiteit
Katoenen bandages zijn het minst elastisch. Je kunt ze minder makkelijk goed strak zetten en ze gaan eerder los zitten. Elastische bandages zijn rekbaar en daardoor kun je ze strakker om je pols en hand doen. Het is een kwestie van voorkeur wat je prettiger vindt zitten en dat zou je gewoon eens moeten uitproberen.

Kleur
Er zijn veel verschillende kleuren bandages verkrijgbaar, van rood, zwart, wit, knalgeel tot roze. Kies een kleur die je mooi vindt. De kleur maakt natuurlijk niet uit, als de bandages maar goed zitten en je handen beschermen.

Prijzen bandages

Bandages worden verkocht per paar. Prijzen verschillen per winkel en merk, maar over het algemeen zijn dit gemiddelde prijzen:

Katoenen bandages: vanaf ā‚¬5,00 tot ā‚¬15,00
Elastische bandages: vanaf ā‚¬5,00 tot ā‚¬10,00
Gel wrap: ā‚¬12,00 tot ā‚¬25,00
Bokstape: ā‚¬15,00 tot 25,00

Als je wilt kickboksen, zul je dus bandages moeten aanschaffen. Hopelijk heb je hiermee meer inzicht welke je zou kunnen aanschaffen en hoe je ze om moet doen. Het leren omdoen zal wel wat tijd kosten, maar oefening baart kunst.

Ben je benieuwd of kickboksen ook voor jou is? Je kunt het eens komen uitproberen bij Delda Sport. Via de onderstaande afbeelding kun je een virtuele tour doen door onze prive studio.

Wil je meer weten over bandages omdoen of over kickboksen in het algemeen? Stel je vraag in het formulier hieronder en we nemen binnen 12 uur contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: