7 dingen waar je op kunt letten om te bepalen of een kickboksschool en kickboksles van goede kwaliteit is
27 september 2017 

7 dingen waar je op kunt letten om te bepalen of een kickboksschool en kickboksles van goede kwaliteit is

Tegenwoordig wordt het aanbod van kickbokslessen steeds groter. Niet alleen het aantal professionele kickboksscholen neemt toe, maar ook in gewone sportscholen wordt steeds vaker kickboksles aangeboden.

Dat is natuurlijk een goede ontwikkeling, maar hoe weet je nu of een kickboksschool of kickboksles van goede kwaliteit is? In dit artikel vind je 7 punten waar je op kunt letten, zodat je je eigen conclusies kunt trekken.

1. Hygiëne en kwalitatieve materialen

Trainen in een vieze ruimte en met vieze materialen is niet prettig. Zeker als de sportschool kickboks handschoenen uitleent, is hygiëne heel belangrijk. Worden er regels gesteld voor het gebruik van materialen? Bijvoorbeeld het verplicht gebruik van eigen binnenhandschoenen? Wordt materiaal indien nodig tijdig vervangen en wordt er met zorg omgegaan met de omgeving?

De hygiëne en kwaliteit van materialen kan een indicatie geven hoe professioneel de kickboksschool is. In de meeste boks- en kickboksscholen die van hoge kwaliteit zijn, zien we dat er strengere regels worden gehanteerd met betrekking tot materiaal, het opruimen en schoonmaken.

 

2. Practice what you preach

Een kickbokstrainer is vaak meer dan enkel een trainer. Meestal hebben zij ook een coachingrol en heeft de trainer daarmee invloed op de leerlingen. Kijk in de kickboksschool hoe de trainer er fysiek uitziet en of hij of zij in de praktijk brengt wat hij jou verkondigt.

Als jouw kickbokstrainer een gezonde en fitte lifestyle verkondigt en zich hier zelf aan houdt, dan heb je een grotere kans dat hij of zij ook toegewijd is om jou te helpen.

3. Professionele begeleiding

Word je daadwerkelijk gecoacht en begeleid? Geeft de trainer adviezen en voorbeelden waar je werkelijk wat aan hebt? Of word je (in een groepstraining) vooral aan je lot overgelaten?

Helaas zien we nog veel trainers die vooral met zichzelf bezig zijn en met hun favoriete leerlingen, waardoor de begeleiding niet altijd het gewenste niveau bereikt. Een goede kickbokstrainer heeft oog voor alle mensen die getraind worden en laat zich niet afleiden door onnodige zaken.

4. Veiligheid

Bij kickboksen staat veiligheid voorop. Veiligheid omvat hier diverse aspecten. Bijvoorbeeld het hanteren van de regels, maar ook een veilige omgeving, de omgang met elkaar en blessure preventie. Zijn de regels voor iedereen in de kickboksschool duidelijk?

Is de omgeving veilig of liggen er gevaarlijke dingen in de weg? Hoe gaan de mensen met elkaar om in de sportschool? Elkaars grenzen respecteren is heel belangrijk, vooral bij kickboksen. Worden grenzen overtreden, dan kan dit impact hebben op het gevoel van veiligheid. Ook het geven van een goede warming up om blessures te voorkomen is belangrijk.

 

5. Techniek

Bij kickboksen is techniek heel belangrijk. Het verkeerd aanleren van een techniek kan niet alleen leiden tot slechtere prestaties, maar vooral ook tot blessures.

Als beginner is het lastig om in te schatten of technieken goed worden aangeleerd, maar vaak helpt het om eens met een ervaren kickbokser te praten. Hij of zij kan je heel goed uitleggen welke technieken meest belangrijk zijn om op te letten.

6. Iedereen is gelijk

Natuurlijk zijn er verschillende levels in ervaring tussen kickboksleerlingen, maar in een goede sportschool wordt de een niet als beter gezien dan de andere.

De leerlingen worden gestimuleerd om beter te worden dan in hun vorige training en om hun persoonlijke doelen te verbeteren. Vergelijken en mensen boven elkaar plaatsen is niet prettig voor de leerlingen en past niet in  een goede kickboksschool.

7. Sfeer

Last but not least. Niet alleen respect voor elkaar, maar ook de sfeer in de sportschool is belangrijk. Hangt er een vijandige sfeer?  Of een gemoedelijke, vriendschappelijke sfeer waarin men elkaar wilt helpen groeien?

Natuurlijk is het een competitieve sport, maar een goede sfeer is essentieel om je veilig en goed te voelen tijdens een kickbokstraining.

Tip: volg altijd eerst een proefles om zelf te ervaren of een sportschool de kwaliteit biedt die jij voor ogen hebt.

Gratis intake aanvragen bij Delda Sport om te zien wat de mogelijkheden zijn? Klik dan op de onderstaande link:

Gratis intake aanvragen >>

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: