Wie heeft kickboksen bedacht?

Vraag jij je af wie kickboksen bedacht heeft? Er is niet een iemand die deze sport heeft uitgevonden. Het komt van oorsprong uit Thailand, daar is het een zelfverdedigingssport die ook in het leger wordt gebruikt.

Kickboksen (Muay Thai) in het verleden

In Thailand wordt het kickboksen al eeuwenlang beoefend. Het wordt daar Muay Thai genoemd, wat acht-armig vechten betekend. Dat is omdat je toen zowel je handen, ellebogen, knieën en voeten mocht gebruiken. Tegenwoordig mag je je ellebogen niet bij het kickboksen gebruiken.

Kickboxing-oorsprong

Ook in het leger werd kickboksen als verdedigingssport ingezet. Of het ook in het leger is ontstaan is niet bekend. Dat komt omdat een groot deel van de oude geschriften verloren raakte. In Birma (de oude naam van Thailand) is eeuwenlang veel strijd gevoerd.

Het is wel duidelijk dat soldaten de technieken van Muay Thai leerden tijdens hun training. Zo konden ze zich in alle omstandigheden, ook zonder wapens, verdedigen. Alle soldaten moesten het leren en zelfs de koningen beoefenden deze sport.

Of het werkelijk waar is of niet, de legende gaat dat een van die koningen, Pra Chao Sua, zich met een schuilnaam inschreef voor een toernooi. Hij versloeg alle kampioenen en kreeg zo zijn bijnaam, de Tijgerkoning.

In die tijd was het rustig in het land en deze Tijgerkoning besloot dat alle soldaten het Muay Thai tot in de puntjes moesten beheersen. Dit zorgde ervoor dat deze verdedigingskunst zich steeds verder ontwikkelde.

Het grote belang van Muay Thai

Zowel soldaten als gewone burgers uit alle lagen van de bevolking bekwaamden zich in het Muay Thai. Er werden sportscholen opgericht en de kampioenen waren nationale helden. Zij kregen hoge titels en militaire rangen die door de koning werden uitgereikt.

Dat het kickboksen een belangrijke plaats innam, blijkt ook uit het feit dat het gebruikt werd om militaire kwesties uit te vechten. Koning Rama VI introduceerde de boksring. Deze werd inmiddels al gebruikt in het westen.

Ook ging men nu de rondetijden bijhouden met een klok. Vechters die eerst nog met de blote vuist met elkaar streden, kregen nu handschoenen. Ook werden er gewichtsklassen ingesteld bij wedstrijden.

Geschiedenis-kickboksen

Verschil in stijl en regels

Het Muay Thai zoals dat in vervlogen eeuwen in Thailand werd beoefend, verschilt behoorlijk van het huidige kickboksen. Zoals al eerder werd genoemd, mochten ook de ellebogen ingezet worden. Dat is nu niet toegestaan.

Vroeg vochten kickboksers met de blote vuist. Maar het was ook mogelijk dat ze hun vuisten omwikkelden met henneptouw of vlas. Het was geen sport voor watjes. Sommige vechters doopten hun hand in een lijmbad en daarna in een bak met glasscherven.

Tegenwoordig is het een veelzijdige sport, waarbij er getrapt mag worden naar het hoofd, de benen en het lichaam. Een trap tegen de knieën is not done. In het kickboksen zijn technieken te herkennen uit karate en taekwondo.

Kickboksen lijkt wat op boksen, maar het grote verschil zit hem in het gebruik van de benen. Je kunt low kicks, high kicks en trappen naar het lichaam inzetten. Ook kunnen kickboksers elkaar vastpakken en met een judoworp op de grond gooien.

Kickboksen in Nederland

Het kickboksen kwam begin jaren zestig vanuit Thailand naar Japan en de rest van Azie. In Japan werd de sport voor het eerst kickboksen genoemd. Vandaar verspreidde het over de wereld, zodat het ook in Nederland bekender werd.

In Nederland is het een populaire sport en ons land heeft al heel wat uitstekende kickboksers voortgebracht. Denk aan Remy Bonjasky, Rico Verhoeven en Nieki Holzken. Vrouwelijke kickboksers doen het ook goed, zoals Lucia Rijker, Jorina Baars en Denise Kielholtz.

Wil jij wel eens zien of kickboksen iets voor jou is? Vraag dan nu een gratis intake aan bij Delda Sport. Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Intakeformulier >>

Helmut Lapeau
Door

Helmut Lapeau

op 04 Jan 2023

Sorry maar de gegevens zijn niet helemaal accuraat. Het kickboksen "niet muay thai" komt oorspronkelijk voort uit de harde karatestijlen uit het Japanse vasteland medio jaren 60. Het was pas midden jaren 70 dat ze er muay thai in vermengd hadden.

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: