Na je training naar de sauna gaan: een goed idee?
07 februari 2018 

Na je training naar de sauna gaan: een goed idee?

Als je flink getraind hebt, is het dan goed om naar de sauna te gaan? De sauna werkt heel ontspannend en veel mensen zweren erbij vanwege de gezondheidseffecten. Maar heb je er als sporter wat aan?

Voordelen van de sauna

Als je net een stevige workout hebt gedaan, zou het best lekker zijn om naar de sauna te gaan. Dat heeft veel voordelen:

– De poriën van je huid gaan open staan, je zweet en voert zo afval- en gifstoffen af.

– Door de sauna komen endorfinen vrij (net als bij sporten), dit zijn je eigen gelukshormonen. Dus je komt eigenlijk altijd blij en ontspannen uit de sauna.

– Naar de sauna helpt bij vermoeidheid en depressie.

– De warmte en de rust helpen je te ontspannen.

Sauna na training

Sauna na het sporten?

Deze voordelen gelden voor iedereen. Maar hoe werkt dit voor sporters? Is het goed om te doen na je training, helpt het je herstellen of werkt het misschien tegen je?

De sauna helpt bij een verbeterde doorbloeding, doordat je bloedvaten wijder open gaan staan. Maar uit onderzoek blijkt dat dit effect maar tijdelijk is. Het zal dus niet helpen tegen spierpijn of spierherstel bevorderen.

Helpt de sauna nog om af te vallen? Hoewel je na een saunabezoek waarschijnlijk minder weegt, komt dit door het grote vochtverlies. Je verbrandt geen extra vet in de sauna, maar zweet overtollig vocht eruit.

Je hartslag gaat ook omhoog in de hitte van een sauna. Het blijkt dat je wel wat meer calorieën verbrandt, maar dit is niet hetzelfde als sporten. Denk dus niet dat je je sportsessie kan vervangen door een saunabezoek!

Sauna na training goed?

Voordelen voor sporters

Is naar de sauna gaan dan goed voor sporters? Het zal je niet echt helpen sneller te herstellen van je training, en ook niet spierpijn te voorkomen. Maar het werkt ook niet tegen je, je hoeft niet bang te zijn dat je te ontspannen raakt of de positieve effecten van je training zult kwijtraken.

Als je alles hebt gegeven in je workout, is de sauna een ideale beloning voor jezelf. Je neemt even een pauze, een moment van jezelf en gunt je lichaam na dat harde werk wat ontspanning. Even genieten van warmte en rust zal lichaam en geest goed doen.

Gebruik de sauna wel veilig: je hebt al gesport en gezweet. Zorg dus voor veel vocht tijdens en na de sauna. Ben je niet gewend aan saunabezoek, begin dan rustig en ga niet langer dan 15 minuten in de sauna zitten. Je lichaam moet wennen aan de warmte.

Houd jij van sporten en zoek je een goede full body workout? Kom dan eens kijken bij Delda Sport. Vraag meer informatie aan via onderstaand formulier. We nemen binnen 12 uur contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: