Kun je kickboksen als je een blessure hebt?
19 november 2017 

Kun je kickboksen als je een blessure hebt?

Kickboksen en een blessure? Ook als je een blessure hebt, kun je doorgaan met kickboksen. Je zult echter rekening moeten houden met je zwakke plek. Dat betekent wel blijven bewegen, maar zorgen dat je blessure de tijd krijgt om te herstellen.

Pas op met blessures

Veel voorkomende sportblessures zijn verzwikte enkels, zweepslag, gescheurde meniscus, shin splints en schouderblessures. Je doet je best om te zorgen dat je niet geblesseerd raakt, maar het kan altijd gebeuren.

Heb jij last van een blessure? Er zijn een aantal punten waar je op moet letten als je gaat kickboksen met een blessure.

Kickboxen met een blessure

Punt 1: Neem je klachten serieus

Pijn betekent dat je op een grens zit. Ga niet over die grens heen. Een blessure kan makkelijk overgaan in een permanente klacht. Daarmee ben je nog verder van huis. Stop dus op tijd.

Dit is belangrijk, omdat je aan de ene kant een kwetsbare plek in je lichaam hebt. Maar aan de andere kant ga je door pijn een ander lichaamsdeel vaak zwaarder belasten. Dit kan daar voor overbelasting zorgen. Zorg goed voor jezelf!

Punt 2: Blijf bewegen

Hoewel je pijn voelt, is bewegen vaak wel goed. Je wordt snel stijf, waardoor je nog minder gemakkelijk beweegt. Er zijn vaak alternatieve oefeningen mogelijk dan je normaal doet: Een lichter gewicht gebruiken of de oefening korter doen. Lukt het kickboksen tijdelijk niet meer? Ga dan wandelen of fietsen.

Als je een blessure hebt en niet meer aan sport doet, verlies je snel aan kracht. Kon je eerst 50 kilo tillen? Als je twee weken echte rust houdt, kun je daarna nog maar 40 kilo tillen! Probeer dus toch je conditie op peil te houden.

Kickboxenmeteenblessure

Punt 3: Begin rustig met sporten

Hoe blij je ook bent dat je weer kunt sporten, ga niet als een dolle meteen weer aan de slag. Daarmee vergroot je het risico op een nieuwe blessure. Geef je lichaam de tijd om weer te wennen aan de inspanning, je spieren zijn niet zo sterk meer. Bouw het dus langzaam op.

Als je wilt gaan kickboksen en je hebt een blessure, meld dit dan altijd aan de trainer. Hij of zij kan je helpen je oefeningen aan te passen en kan je begeleiden in het herstel.

Wil je vrijblijvend meer weten over kickboksen of kickboksen met een blessure? Laat je gegevens dan achter via onderstaand formulier en wij nemen binnen 12 uur contact met je op.

Contactformulier >>

 

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: