De sport vinden die bij je past? Met deze tips lukt het!
06 januari 2021 

De sport vinden die bij je past? Met deze tips lukt het!

Wil je wel sporten, maar heb je geen idee welke sport bij je past? Een nieuwe sport zoeken is best lastig, want misschien is er wel iets dat je leuk vindt, maar weet je dat nog niet. Met deze tips vind je vast en zeker een leuke sport. Maar je zult er wel even voor van de bank moeten komen!

Tijd voor een nieuwe sport?

Je kent het wel: je hebt zin in iets nieuws, maar je weet niet wat. Het is ook een vervelend gevoel. We houden er niet van iets niet te weten en het kan keuzestress veroorzaken: zoveel keuzes! En wat nou als je het niet leuk vindt?

Dat probleem kunnen we niet voor je oplossen. Want uiteindelijk komt een nieuwe sport toch uit bij het uitproberen. Als je het niet gaat doen, zul je ook niet weten of het bij je past of niet. Maar we kunnen je wel helpen om de keuze iets gemakkelijker te maken.

1. Wees creatief en stel je open

Natuurlijk is de keuze groot. Zoveel sporten om uit te kiezen. Wil je dicht bij huis blijven, dan kies je een sport die je thuis of buiten kunt doen. Denk aan fitness, trainen op een fitnessapparaat (en daar zijn er ook veel van), fietsen of hardlopen. Deze sporten kun je gemakkelijk zelf proberen.

Maar vraag je ook af of een teamsport iets voor je is. Teamsporten hebben als voordeel dat het gezelliger is en dat je moet samenwerken. En dan is er ook nog het competitie element. Die zaken kunnen je motiveren om vaker te gaan sporten.

Het uitproberen van een sport is helemaal geen raar idee. Vraag een proefles aan als je bijvoorbeeld wilt kijken of zaalvoetbal, hockey, volleybal of honkbal iets voor je is. Of ga een keer in het publiek staan om een wedstrijd te bekijken. Leer de sport kennen en doe dat zonder je vooroordelen.

2. Doorzetten

Is de eerste keer geen voltreffer? Geen probleem. Nu niet opgeven, maar gewoon iets anders proberen. Merk je dat basketbal jouw sport niet is? Het kan ondanks dat zijn, dat een teamsport je toch aanspreekt. Kijk dan verder naar bijvoorbeeld volleybal of voetbal.

Verder zijn er ook nog andere dingen waar je rekening mee kunt houden. Zo kan tour-fietsen je misschien niet liggen, maar vind je mountainbiken of racen juist leuk. Ook hierin zou je een open geest kunnen houden om jouw sport te vinden. Blijf proberen en zoek een andere ingang.

3. Het gaat niet om perfect zijn

Of een sport direct lukt of niet is geen aanwijzing of deze sport iets voor je is. Je hoeft dus niet perfect te zijn. Wel zou je er lol in moeten hebben. Sla je tijdens de kickbokstraining met je rechter- in plaats van je linkervuist? Trap je volledig mis? Dat maakt niks uit, als je je maar lekker uitleeft.

Het is dus zaak niet naar het resultaat te kijken van je eerste training of les, maar naar hoeveel plezier je erin hebt. De sport beter onder de knie krijgen, komt later wel!

4. Durf buiten je comfortzone te gaan

De meeste mensen zullen niet snel iets kiezen dat buiten hun comfortzone ligt. Toch kan dat juist zijn waar je de meeste uitdaging en plezier kunt beleven. Misschien denk je wel:

“Van mountainbiken word je zo vies,” “Kickboksen is alleen voor zwaargespierde en agressieve kerels, ik houd daar niet van,” of “Spinnen is veel te zwaar voor mij!”

Dat soort sporten bied je juist de kans om je grenzen eens wat op te rekken. Eerst zul je er moeite mee hebben, maar je leert er enorm veel van. En als je die horde hebt genomen, zul je vaak zien dat je des te meer van die sport bent gaan houden.

Dus, misschien toch kickboksen eens een kans geven? Het kan bij Delda Sport. Kom een kijkje nemen of vraag meer informatie aan:

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: