De leukste workout met een weerstandsband
21 januari 2021 

De leukste workout met een weerstandsband

Wist je dat je met een weerstandsband een hele workout kunt doen? Weerstandsbanden zijn superhandig, je kunt er heel veel verschillende oefeningen mee doen en ze nemen ook nog eens helemaal geen ruimte in beslag. Ga aan de slag en doe deze snelle workout thuis!

De 4 voordelen van trainen met een weerstandsband

1. Voor elk niveau

Weerstandsbanden zijn door iedereen te gebruiken. Voor beginners heb je banden met een lage weerstand, voor de ervaren sporter met een hoge. Daarnaast kun je oefeningen op verschillende manieren uitvoeren om ze zwaarder of minder zwaar te maken.

Hoe strakker je een band trekt, hoe hoger de weerstand. Ook kun je meerdere banden tegelijk gebruiken. Zo kun je dus zelf makkelijk het niveau van je oefeningen bepalen.

2. Full body workout

Je hebt aan een band genoeg om je hele lichaam te kunnen trainen (zie onderstaande oefeningen). Dat maakt een weerstandsband dus ook geschikt voor mensen die niet veel te besteden hebben.

3. Nemen geen ruimte in

Weerstandsbanden zijn ook nog eens klein en nemen geen ruimte in. Denk eens aan een crosstrainer of zelfs gewichten en bedenk dat je daar een hele kamer voor nodig hebt.

Een weerstandsband rol je op en stop je in een la en je hebt er geen omkijken meer naar. Juist als je weinig ruimte in huis hebt, zijn weerstandsbanden ideaal.

4. Meer afwisseling

Zelfs als je al veel fitnessoefeningen doet, kun je met weerstandsbanden die oefeningen weer opnieuw doen. Je spieren worden zwaarder belast en op een andere manier. Dat maakt dat ze anders voelen en weer uitdagend worden.

7 Oefeningen met de weerstandsband

Onderstaande oefeningen vormen een workout. Doe elke oefening 12 tot 15 keer.

1. Lateral raises

Ga met beide voeten midden op de band staan en houd de uiteinden vast in je handen. Laat je armen langs lichaam hangen en hef je armen zijwaarts op, tot op schouderhoogte. Laat dan je armen weer zakken.

2. Shoulder press

Pak de band zo vast tussen je handen dat er wat spanning op staat. Strek je armen boven je hoofd, je handen iets wijder dan schouderbreedte. Buig je ellebogen en laat de band achter je hoofd langs omlaag gaan. Houd spanning op de band en beweeg je handen iets uit elkaar. Strek je armen weer.

3. Superstars

Je hebt hier een lange band voor nodig.

Ga met een voet midden op de band staan, de andere zet je iets naar achteren. Pak de uiteinden van de band vast met twee handen. Beweeg je armen in een weide boog zijwaarts omhoog tot boven je hoofd. Houd even vast en laat je armen in een boog weer zakken.

4. Upright row

Ga met twee voeten heupbreed op de band staan, kruis de band voorlangs en pak de uiteinden vast. Buig vanuit je heupen wat voorover. Trek nu je handen omhoog, beweeg je ellebogen naar buiten, totdat je handen voor je schouders uitkomen. Laat ze vervolgens rustig zakken.

5. Raise en lower lunges

Sta met je linkervoet op de band, houd de band met twee handen vast. Zet je andere voet ruim een meter naar achteren. Buig door je voorste been tot het bovenbeen evenwijdig aan de grond is. Zak door je achterste been tot de knie net niet de grond raakt. Zet af en kom omhoog, je beweegt tegelijkertijd je armen omhoog tot boven je hoofd. Als je weer door je knie zakt, laat je ook je armen zakken.

6. Face Pulls

Gebruik een deurkruk om de weerstandsband omheen te haken. Ga op enige afstand daarvan op de grond zitten, met je knieën gebogen. Leun iets naar achteren. Pak de band vast met gestrekte armen. Trek aan de band door je handen naar je schouders te bewegen, je ellebogen wijzen opzij. Strek je armen daarna weer.

7. Donkey Kicks

Kom op handen en knieën op de grond, met de uiteinden van de weerstandsband onder je handen. Haak een voet in de lus, net voor de hiel. Til het been gebogen op en beweeg het omhoog en naar achteren (als een ezel die achteruit trapt). Houd je buikspieren goed aangespannen en zak niet door je rug.

Vragen over training of gezondheid? Wij helpen je graag. Laat je gegevens in onderstaand formulier achter en we nemen snel contact op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: