De 7 beste tips om je bokshandschoenen fris te houden
07 november 2018 

De 7 beste tips om je bokshandschoenen fris te houden

Het kan lastig zijn om je bokshandschoenen fris te houden. Kickboksen is een full body workout en zweten hoort erbij. Maar helaas betekent dat ook dat na verloop van tijd je handschoenen gaan stinken. Maar je kunt dat voorkomen door goed voor je materiaal te zorgen.

Altijd (kick)boksen met bokshandschoenen

Je (kick)bokshandschoenen heb je nodig, dat is een feit. Ze beschermen de botten en pezen van je handen en polsen. Die kunnen wel wat steun gebruiken met alle klappen die je uitdeelt. Ze beschermen trouwens ook je tegenstander.

7-bestetips-voorbokshandschoenen

Zonder die bokshandschoenen loop je het risico op blessures. Je knokkels, kootjes, pezen en spieren kunnen overbelast raken, kneuzingen oplopen of zelfs andere, ernstiger verwondingen. Daarom draag je toch elke keer weer je handschoenen.

Je (kick)bokshandschoenen kunnen van echt leer zijn of van kunstleer (PU). Van welk materiaal ze ook gemaakt zijn, het kan zijn dat je bokshandschoenen gaan stinken.

Altijd zweten in je bokshandschoenen

Door het harde werk echter, gaan je handen onherroepelijk zweten binnen in je handschoenen. En die warme, vochtige handschoenen zijn een ideale voedingsbodem voor bacteriën. En zij zijn de reden dat die uiteindelijk gaan stinken.

Goed voor je bokshandschoenen zorgen kan helpen die vieze geuren tegen te gaan. Dit is prettig voor jezelf, maar kan ook ervoor zorgen dat je handschoenen langer mee zullen gaan. De bacteriën tasten ook het materiaal aan en zorgen voor snellere slijtage.

Wel en niet doen voor onderhoud

Hoe kun je het beste omgaan met je handschoenen? De volgende dingen moet je wel doen:

  • Laat ze altijd goed drogen na gebruik. Leg ze bijvoorbeeld voor een ventilator of voor de voordeur, waar het tocht.
  • Maak ze na gebruik aan de buitenkant schoon met een vochtig doekje.

Bokshandschoenen-fris-7-beste-tips

Wat moet je vooral niet doen?

  • Laat je bokshandschoenen nooit in je tas zitten. Wen jezelf aan ze meteen uit je tas te halen of stop ze er niet in. Hang ze aan de buitenkant.
  • Gebruik geen talkpoeder. Het helpt misschien in het begin, maar uiteindelijk gaat al dat talkpoeder klonteren en wordt het alleen maar viezer.

De 7 beste tips voor frisse bokshandschoenen

Let bij al deze tips op het materiaal van je handschoenen. Niet elke materiaal reageert hetzelfde en kan overal tegen.

1. Laat ze goed drogen

Na de training zijn je bokshandschoenen waarschijnlijk vochtig of zelfs nat. Hoe sneller dit zweet kan drogen, hoe beter, want dan hebben bacterien minder kans. Dus houd ze buiten je tas of haal ze zo snel mogelijk als je thuis bent uit je tas.

Trek ze zo ver mogelijk open en leg ze op een koele plek. Beter niet in de zon, want die droogt het materiaal te veel uit.

2. Gebruik bandages in je handschoenen

Bandages zijn sowieso verstandig om te dragen tijdens je bokstraining. Ze bieden nog meer bescherming voor je vingers en polsen. Maar ze absorberen ook nog eens zweet en zorgen daarmee voor een schonere bokshandschoen.

Als je elke keer schone bandages draagt, absorberen deze een deel van het zweet. Was ze na elke training. Zo worden je bokshandschoenen minder vies.

Boxhandschoenen-fris-7-beste-tips

3. Zout water

Zout water is een ideale manier om bacteriën te doden. Je kunt je handschoenen dus een nachtje in een teil met zout water leggen (Pas op, doe dit niet met leren handschoenen, die kunnen hier niet tegen), waardoor de bacterien uit het materiaal verdwijnen.

4. Glove dogs of huisgemaakte alternatieven

Glove dogs zijn zakjes met houtsnippers, die je in je bokshandschoenen kunt stoppen. De houtsnippers absorberen het vocht en helpen je handschoenen sneller te drogen.

Je kunt dit ook heel eenvoudig zelf maken. Gebruik een paar oude sokken en vul deze met houtsnippers. Een andere mogelijkheid zijn oude kranten, die hebben hetzelfde effect.

5. Geurspray

Er zijn ook geursprays te koop, die speciaal voor bokshandschoenen worden gemaakt. Ze geven je handschoenen een aangenaam geurtje (bijvoorbeeld mint) en hebben een anti-bacteriele werking. Dit kan een goede oplossing zijn, maar goede zorg voor je handschoenen is altijd belangrijk.

6. Droogtrommeldoekjes

Een droogtrommeldoekje heeft een lekker geurtje. Je kunt er eentje in elke handschoen doen, zodat ze daarna weer lekker fris ruiken.

7. Handschoenen in het vriesvak

De lage temperaturen in de vriezer zijn dodelijk voor bacteriën. Daarom kun je je bokshandschoenen een paar dagen in het vriesvak leggen. Dit kan helpen om van de nare luchtjes af te komen. Laat ze daarna voorzichtig weer drogen als er ijs op zit.

Zorg voor je handschoenen

Bokshandschoenen zijn niet goedkoop en je wilt er graag zo lang mogelijk mee doen. Daarom is het goed om te zorgen dat ze niet gaan stinken, want de stank van handschoenen kan erg onaangenaam zijn en dat bederft je training behoorlijk.

Bokshandschoenen-7-beste-tips-fris

Gebruik daarom deze 7 tips (of kies er enkele uit) en voorkom dat je bokshandschoenen gaan stinken. Dan kun je zo lang mogelijk plezier van ze hebben.

Als je nog geen ervaring hebt met kickboksen en je wilt een paar lessen volgen, dan zul je nog geen eigen kickbokshandschoenen hebben. Dan kun je ze bij je sportschool vaak wel huren. Deze handschoenen willen nog wel eens een geurtje hebben.

Maar je eigen handschoenen hoeven niet zo te gaan stinken. Dat kun je dus voorkomen door ze goed te onderhouden.

Bij Delda Sport in Landsmeer bieden we kickbokslessen aan, zowel in kleine groepjes als privelessen. Zin om eens te komen kennismaken? Vraag dan nu een gratis intake gesprek aan en neem een kijkje in onze sportschool.

Laat je gegevens dan achter via onderstaand formulier en wij nemen binnen 12 uur contact met je op.

Intakeformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: