Hoe kickboksen je kan helpen bij je persoonlijke ontwikkeling
Regelmatig sporten is goed voor je lichaam. Het helpt bij het ontwikkelen van een gezond hart- en vaatstelsel, sterke spieren en een algehele goede conditie. Kickboksen heeft daarbij ook nog grote voordelen voor je persoonlijke ontwikkeling.
Veel fysieke voordelen
Kickboksen brengt alle voordelen met zich mee die andere sporten ook hebben: sterke en lenige spieren, en je traint vrijwel alle spieren in het lichaam. Je traint je conditie: hart en longen worden elke training goed aan het werk gezet.
Je oefent je balans, hand- oog coördinatie, kracht en flexibiliteit. Als je een trap uitdeelt, sta je op een been en het kost veel kracht om dan je evenwicht te bewaren. Elke lichaamsdeel moet samenwerken met de andere om dit te kunnen doen.
De trainingen zijn heel intensief en je verbrandt er veel calorieën mee. Kickboksen is ook heel geschikt als je gewicht wilt verliezen. Genoeg voordelen op fysiek vlak dus.
Maar als je regelmatig gaat kickboksen, zul je merken dat deze sport voordelen met zich mee brengt, die je helpen in je dagelijks leven, op persoonlijk gebied. Kickboksen doet meer met je dan alleen je lichaam sterker maken.
Kickboksen voor je persoonlijke ontwikkeling
We willen allemaal verder komen in het leven: we willen leren omgaan met angsten en twijfels, we willen problemen overwinnen, kortom we willen aankunnen wat het leven op ons pad brengt.
Dit gaat niet altijd even gemakkelijk. Elk mens, jij en ik, we merken allemaal dat we wel eens struikelen. We hebben het moeilijk in de omgang met anderen. Soms lukt het niet om voor onszelf op te komen. Soms laten we ons tegenhouden, omdat we bang zijn.
Dan voelen we ons gefrustreerd, verdrietig of boos. Soms komen we niet uit waar we uit wilden komen. Hoe ga je om met dat soort momenten? Is er iets dat ons kan helpen, dat ons sterker kan maken?
Misschien is sport niet het eerste waar je dan aan denkt. Maar vergis je niet! Kickboksen is een sport die je daadwerkelijk kan helpen met problemen op persoonlijk gebied. Met angsten, twijfels, stress en voor jezelf opkomen.
Kickboksen heeft veel invloed op je mentale welzijn en als je regelmatig gaat kickboksen pluk je daar de vruchten van.
Hieronder een video van Jeroen Weimer die veel facetten van het kickboksen meeneemt in zijn dagelijkse leven als vader en zijn baan als partner bij KPMG Corporate Finance.
Kickboksen helpt bij:
- Zelfvertrouwen
- Doorzettingsvermogen
- Beter in je vel zitten
- Stress
- Je sociale ontwikkeling
- Depressie en somberheid
- Meer zelfinzicht verkrijgen
- Grenzen verleggen
Zelfvertrouwen
Als je weinig zelfvertrouwen hebt, denk je eigenlijk altijd negatief over jezelf: je kunt het niet, je bent niet goed genoeg, anderen zijn veel beter dan jij, je doet altijd onhandig of stom… Je kunt jezelf niet goed steunen.
Een gebrek aan zelfvertrouwen is jezelf minderwaardig voelen. Daarom kun je meestal niet voor jezelf opkomen, je kunt last van faalangst hebben, je wordt zenuwachtig in sociale situaties en je vindt nieuwe dingen doen eng.
Dat kan je behoorlijk tegenwerken. Veel mensen hebben er last van. Ze laten zich tegenhouden om iets nieuws te proberen en voelen angsten tijdens hun werk, studie of op feestjes. Maar je kunt iets doen om hieraan te werken!
Kickboksen is de ideale manier om je zelfvertrouwen te vergroten. Letterlijk, omdat het een vechtsport is. Als je kickbokst, moet je voor jezelf opkomen. Zelfs als je kickbokst zonder te sparren (zonder op een ander te oefenen).
Tijdens een training merk je dan dat je wel kunt opkomen voor jezelf, dat jij het waard bent om voor op te komen. Je leert je te verdedigen. Je blokkeert en weert af en dat voelt echt goed. Langzaam zal je zelfvertrouwen vergroten.
Je werkt samen met een ervaren trainer, die je zal helpen bij het behalen van je doelen. Als je bijvoorbeeld nog nooit gekickbokst hebt en je leert alle basistechnieken, dan kun je je trots voelen dat je vooruit gaat. Dat geeft ook een heel positief gevoel.
De trainer helpt hier natuurlijk ook bij. Deze motiveert je en geeft complimenten voor wat je bereikt. Bij het kickboksen voel je dat je innerlijke kracht hebt, dat jij dit kunt bereiken. Kickboksen geeft je zelfvertrouwen een boost!
Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen is belangrijk in het leven. Je hebt het nodig om tegenslagen te overwinnen, om door te gaan als iets moeilijk is. Als dan uiteindelijk iets wel lukt, is dat een geweldig gevoel. Maar als je te snel opgeeft, zul je dat niet ervaren.
Te snel opgeven kan gebeuren, doordat je bang bent dat je het toch niet kunt. Ook kun je te moe zijn, door stress of slecht slapen. Het kan zijn dat je denkt dat je alles al geprobeerd hebt. Hoe dan ook, doorzettingsvermogen helpt, wanneer je eigenlijk zou willen opgeven.
Geef jij vaak snel op? Dan zou je moeten werken aan je doorzettingsvermogen en kickboksen is daar heel geschikt voor. De training kan namelijk behoorlijk pittig zijn. Maar je leert ervaren hoe sterk je bent en dat je toch net een stukje verder kunt gaan dan je dacht.
Je leert problemen te overwinnen, op een andere manier naar een situatie te kijken. Het gaat om je zelf verdedigen, dus ook inschatten wat een ander gaat doen. Je komt sterker in het leven te staan.
Dus kickboksen helpt je te voelen dat je niet hoeft op te geven. Dat je door kunt gaan, waar je eerst zou zijn gestopt. Dat is een krachtig gevoel!
Beter in je vel zitten
Je voelt je beter in je vel zitten, als je een goede conditie hebt. Dan voel je je fit en je wordt minder snel moe. Je rent met gemak naar de bus, je wandelt na je werk nog een uurtje met de hond.
Daarom is het belangrijk te proberen een gezond gewicht te krijgen. Overgewicht brengt veel problemen en risico’s voor je gezondheid met zich mee. Als je te zwaar bent, heb je meer kans een hoge bloeddruk, suikerziekte en hart- en vaatziekten.
Dus het kan een goede optie zijn om te gaan kickboksen. Dat kan helpen bij het verliezen van gewicht. En dat kan best hard gaan. Tijdens een goede kickboksworkout kun je tussen de 600 en 700 calorieën verbranden.
Bij Delda Sport werken we met intakegesprekken. Hierin kun je aangeven wat je persoonlijke doelen zijn. Als dat afvallen is, kan de trainer de oefeningen zo aanpassen, dat jij precies die training krijgt die je nodig hebt. Samen werken jullie naar je doel toe.
Door het verliezen van gewicht zul jij je steeds beter gaan voelen. Het is sowieso al geweldig om een doel te bereiken, waar je al een tijd naartoe werkt. Maar als je daarna merkt dat je een strakker en gezonder lichaam krijgt, zul je je daar ook goed over voelen.
Kickboksen helpt je dus letterlijk om beter in je vel te zitten. Een sterk lichaam heeft veel voordelen. Niet alleen kun je gemakkelijk een stukje rennen, maar je weerstand wordt beter, je gewrichten krijgen minder te verduren en je hart en longen worden ontlast.
Kickboksen tegen stress
In je werk, op school, maar ook thuis kun je last hebben van stress. Er zijn allerlei doelen waar je aan moet voldoen, het werk stapelt zich op en ook je partner of ouders maken het leven soms niet gemakkelijker.
De spanning die je constant voelt, zet je lichaam aan tot het maken van stresshormonen. Deze zijn eigenlijk bedoeld om te vechten of te vluchten. Maar dat kun je over het algemeen allebei niet doen. Daardoor blijf je met de stress je lijf zitten.
Deze stress is niet goed voor je. Je bloeddruk gaat ervan omhoog en je spieren zijn constant gespannen. Mentaal voel je de druk ook elke dag. Kickboksen kan goed helpen deze spanning te verlichten en zelfs kwijt te raken.
Ten eerste kun je je door een stevige kickbokstraining fysiek even lekker laten gaan: trappen, stoten, een harde kick tegen een bokszak, dat werkt echt bevrijdend. De training vraagt veel van je, waardoor je al die spanning kunt loslaten.
Maar ook mentaal ben je zo druk bezig, dat je de alledaagse problemen achter je kunt laten. Je moet focussen tijdens de training: op je eigen lijf en op je tegenstander. Je denkt even nergens meer aan en dat is goed voor je.
Je sociale ontwikkeling
Omgaan met anderen kan best lastig zijn. Of je nu verlegen bent of niet, het kost energie om je vrienden, familie en collega’s tevreden te houden. Ook hier is het nodig om grenzen aan te geven, voor jezelf op te komen, te onderhandelen en afspraken te maken.
Ook tijdens het kickboksen merk je dat je met anderen bezig bent. Je kunt trainen in een groep en samen sparren. Ook als je dit niet doet, ben je samen aan het sporten. Het is niet de bedoeling dat je je als eenling opstelt tijdens een training.
Met de anderen in de groep en met de trainer, werk je samen. Het is heel motiverend om elkaar te helpen met het bereiken van ieders doelen. Je leert omgaan met feedback van de trainer, je helpt elkaar grenzen te verleggen.
Dat maakt dat sporten een sociale bezigheid is, waar je blijft leren over jezelf. Dit geldt voor kickboksen nog wat meer, omdat het een vechtsport is. Het is heel belangrijk om met respect met elkaar om te gaan.
Dus ondanks dat het een vechtsport is, ga je niet klakkeloos op elkaar inslaan. Je leert respect te hebben voor elkaar. Verder werk je aan geduld en zelfbeheersing. Besef dat je niet zou kunnen trainen zonder de ander.
Kickboksen tegen depressie en somberheid
De mentale voordelen van het kickboksen zijn al uitgebreid genoemd: meer zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en het verhelpen van stress. Als je last hebt van somberheid of depressie, kan kickboksen ook veel betekenen.
Ben je depressief of somber, dan gaan je gedachten meestal rond in een negatieve spiraal. Je blijft piekeren en dat veroorzaakt weer sombere gevoelens. Om uit deze spiraal te komen, is sporten en dan vooral kickboksen een goed idee.
Tijdens een kickbokstraining verplaatst je focus zich naar buiten, naar je tegenstander. Wat gaat hij doen, hoe valt hij aan? Ook focus je op je lichaam en op het hier en nu. Je hebt het veel te druk om nog te piekeren. Dat doorbreekt de negatieve spiraal.
Kickboksen zorgt ook voor de aanmaak van feel-good hormonen, zoals endorfine, serotonine en dopamine. Deze verlagen de aanmaak van stress hormonen.
Verder ben je met kickboksen bezig met zelfverdediging, met grenzen verleggen en problemen overwinnen. Juist omdat de training best pittig is, zul je merken dat het doorstaan van zo’n training je een enorme boost in zelfvertrouwen geeft.
Samen met de trainer kijken jullie wat je aankunt. Je grenzen worden natuurlijk gerespecteerd. Maar door deze samenwerking zul je merken dat de kickbokstraining een grote positieve invloed op je leven heeft.
Het vergroten van zelfinzicht
In het dagelijks leven werk je gemakkelijk volgens vaste patronen. Om half 8 sta je op, je werk doe je op een bepaalde manier. Je trekt je terug in jezelf als iemand boos op je wordt of je schiet juist altijd uit je slof
Vaak nemen we de moeite niet om hier iets aan te veranderen. Of het is te moeilijk… Het is een gewoonte en we zijn ons er niet eens van bewust. Patronen veranderen is ook lastig, want ze zijn diep ingesleten.
Kickboksen geeft je meer inzicht in je eigen reacties. Want als je bezig bent met jezelf verdedigen, zul je zien hoe je reageert op moeilijke situaties. Ren je liever weg? Vlucht je het liefste als het ingewikkeld wordt? Of bevries je misschien?
Je leert inzien wat jouw valkuilen zijn. En je krijgt de handvatten om hiermee om te gaan. Hoe langer je bezig bent met kickboksen, hoe handiger je wordt in het doorzien van je patronen en hoe beter je alternatieven leert toepassen.
Het is een hele uitdaging om dit soort dingen onder ogen te zien. Maar als dappere kickbokser deins je daar niet voor terug. En je krijgt een hoop nieuwe inzichten, die je verder helpen in het dagelijks leven.
Grenzen verleggen
Door te kickboksen leer je dat je meer kunt, dan je dacht. We hebben de neiging om te stoppen, als iets moeilijk is of zwaar. We denken dat we het niet aankunnen, dat onze grens is bereikt.
Onder begeleiding van een ervaren trainer kun je echt verder komen. Je wordt zowel mentaal als fysiek uitgedaagd tijdens een kickbokstraining. Je leert net dat stukje verder te gaan, de grens wordt telkens iets opgeschoven.
Dit hangt samen met doorzettingsvermogen, dat je niet te snel opgeeft. Grenzen beperken ons, ze werken als mentale gevangenissen en houden ons klein. Door ze te gaan zien als iets dat niet onoverkomelijk is, krijgen we meer ruimte in ons leven.
Als je zelfvertrouwen voelt en je eigen kracht, kun je je grenzen gaan verleggen. Natuurlijk moet je altijd voorzichtig zijn en bewust met je lichaam (en geest) omgaan. Daarom is het verstandig om te kickboksen samen met een goede trainer.
Is kickboksen iets voor jou?
Als je ziet hoe kickboksen je in je persoonlijke leven kan helpen, is dat genoeg reden om te beginnen met deze uitdagende sport. Vraag je je af of een vechtsport wel iets voor je is?
Kickboksen kan gedaan worden als vechtsport, maar is ook heel geschikt als fitness. Je voert dan nog steeds alle trappen en stoten uit, maar deze oefen je niet op een tegenstander. Je werkt samen met een trainer of doet ze op een bokszak.
Op die manier kun je dus veilig trainen, zonder het risico op blessures of blauwe plekken.
Kickboksen is geschikt voor iedereen. Of je nu jong bent, ouder, advocaat of verpleegster, dat maakt niet uit. Een ervaren trainer kan je de basistechnieken aanleren. Bij Delda Sport kun je in kleine groepjes trainen of in privélessen.
Dan kun je dus in alle veiligheid werken aan je zelfvertrouwen, proberen je depressieve gevoelens aan te pakken, af te vallen en je grenzen leren verleggen. Zeker in een privéles heb je de mogelijkheid om in alle privacy aan te pakken, waar jij aan wilt werken.
Delda Sport biedt de professionele begeleiding voor iedereen die wil werken aan zijn persoonlijke ontwikkeling door kickboksen. Bekijk dit filmpje om een enthousiaste klant te horen vertellen waarom hij kiest voor Delda Sport.
Ben je nieuwsgierig geworden? Wacht dan niet langer en vraag een intakegesprek aan met een personal trainer. Laat je gegevens achter in onderstaand formulier en we nemen binnen 12 uur contact met je op.