Welke risico’s loop je bij het boksen?

Wil jij weten of boksen risico’s met zich meebrengt? Het is belangrijk om van tevoren goed te weten of een sport gevaarlijk is voor je eraan begint. Gelukkig kun je veilig kickboksen, als je deze sport doet als een full body workout zonder te sparren.

Kickboksen met of zonder sparren

Bij kickboksen denk je gelijk aan een vechtsport. En vechtsporten staan erom bekend dat ze gevaarlijk zijn. Je krijgt klappen, stoten en trappen tegen je lichaam. En dat is ook zo als je het boksen oefent door te sparren en wedstrijden vecht.

Maar kickboksen kun je ook gebruiken als fitness. Je traint dan wel de trappen en de stoten, maar alleen op een bokszak of samen met de trainer. Er wordt dan niet gespard, zoals dat heet. Je hoeft je dus niet te verdedigen en niet te vechten.

Dat betekent dat het risico op blessures ook een stuk kleiner wordt. Die zijn bij het kickboksen als workout niet groter dan bij een andere sport.

De risico’s van kickboksen als vechtsport

Bij het vechten van wedstrijden en ook bij de training, kun je blessures oplopen.

  • Het herhaaldelijk geraakt worden tegen je hoofd, kan misselijkheid, duizelingen en oorsuizen veroorzaken.
  • Hoe vaker je een klap op je hoofd krijgt, hoe groter het risico op blijvende schade. Hersenschade stapelt zich op en klachten kunnen later steeds ernstiger worden.
  • Hersenschade kan zich o.a. uiten in spiertrillingen, depressie of geheugenstoornissen.
  • Uiteindelijk loop je het risico op boksersdementie
  • Andere mogelijke blessures zijn: spierscheuren, botbreuken en zwellingen. Deze komen vaak voor bij de benen.

Mogelijke blessures bij kickboksen als workout

Als je kickbokst als fitnessworkout, heb je net zoveel kans op een blessure als bij een andere sport. Bewegen is belangrijk en dus zou je je hierdoor niet moeten laten tegenhouden om te gaan sporten.

Je loopt het meeste risico op een blessure, als je niet zorgt voor een goede warming up. Zonder warming up zijn je spieren koud en dus niet soepel. Ze kunnen dan geen plotselinge en heftige bewegingen aan. Dan kun je een spier verrekken of zelfs scheuren.

Ga dus niet sporten zonder een warming up van minstens 10 minuten.

Bij het kickboksen zijn je polsen en handen de kwetsbaarste plekken. Je draagt je kickbokshandschoenen om deze te beschermen. Maar in het begin zijn je handen nog niet veel gewend en zul je daar nog wel eens wat pijn kunnen voelen.

Zorg dat je handen en polsen goed gezwachteld zijn en draag altijd je kickbokshandschoenen, om blessures te voorkomen.

Blessures kunnen ook ontstaan bij de schenen. Bij beginners zijn de schenen nog gevoelig en moeten ze wennen aan de klappen die je er mee uitdeelt. Let op dat je scheenbeschermers altijd goed vastzitten. Een draaiende of te losse scheenbeschermer kan zijn werk niet doen.

Het belang van de trainer

Een trap of stoot op de goede manier uitdelen is belangrijk om blessures aan botten, pezen en spieren te voorkomen. Als je iemand anders verkeerd raakt, kun je ook geblesseerd raken. Een goede trainer die jou alle technieken goed uitlegt, is dus heel belangrijk.

Bij recreatief kickboksen wordt niet tegen het hoofd gestoten, dus je loopt geen risico op letsel aan je hoofd.

Zo zie je dat kickboksen een veilige en leuke sport is. Het is een geweldige manier om een goede conditie te krijgen en het helpt enorm goed als je wilt afvallen. Met kickboksen krijg je snel een fit en strak lichaam.

Nieuwsgierig geworden? Kom dan eens kijken bij een van de sportscholen van Delda Sport. Onze vestigingen zitten in Landsmeer en Amstelveen, vlakbij Amsterdam. Je kunt vrijblijvend contact opnemen door je gegevens achter te laten in onderstaand formulier.

Contactformulier >>