Sporten met een burn-out? Dit is waarom het zo goed is
Sporten met een burn-out? Misschien moet je er niet aan denken, je bent al zo moe. ’s Ochtends kom je met de grootste moeite je bed uit. Gedurende de dag voelt elke stap te veel. Jezelf ook nog naar een sportschool slepen, of alleen al je sportschoenen aantrekken om buiten te bewegen, voelt als een enorme opgave.
Toch is sporten belangrijk om van je burn-out af te komen. Uiteraard ligt het helemaal aan je lichamelijke gesteldheid en de ernst van je burn-out hoeveel en hoe intensief je kunt sporten. Hoe tegenstrijdig het ook voelt, je zult in actie moeten komen om te kunnen herstellen. Beweging helpt je juist de energie terug te krijgen die je nu mist.
Sporten heeft allerlei positieve effecten, zowel lichamelijk als mentaal. Als je een burn-out hebt, kun je hiervan profiteren om sneller te herstellen en je weer fit en lekker in je vel te voelen. Hoe sporten helpt om van je burn-out af te komen? Dat lees je in deze blog.
Sporten helpt je lichaam herstellen van een burn-out
Een burn-out is ontzettend vervelend. Steeds meer mensen krijgen er last van in deze snelle en gehaaste maatschappij. Een burn-out ontregelt je hele lichaam, waardoor je zelfherstellend vermogen wordt aangetast. Dingen die je eerder met gemak deed krijg je nu niet meer voor elkaar. Of het kost je zoveel moeite dat je daarna helemaal uitgeput bent.
Het gevolg is vaak dat je steeds minder gaat doen. Het voelt alsof je rust nodig hebt, veel rust, maar toch krijg je hier niet je energie mee terug. Een burn-out is een ingewikkeld proces, dat zichzelf in stand houdt. Daardoor is het niet makkelijk om hier weer uit te komen en is een duwtje in de juiste richting soms nodig.
Gelukkig is er een manier om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Door jezelf in actie te brengen, leer je jouw lichaam hoe het zichzelf weer kan herstellen. Na het sporten voelt je lijf actief. Je hartslag is hoger, misschien zweet je een beetje en je ademhaling is verhoogd. Ga na het sporten bewust ontspannen. Drink wat water en ontspan al je spieren. Door deze bewuste ontspanning leert je lichaam dat het zichzelf kan herstellen na deze inspanning. Dat is precies het effect wat je wilt bereiken.
Nu klinkt sporten als een hele opgave. Zeker in het begin zul je dit rustig op moeten bouwen. Je energiesystemen zijn ontregeld. Het vraagt tijd om deze weer in balans te krijgen. Heb je echt een hele heftige burn-out, dan zul je in het begin vooral veel slapen. Vijf minuten heel rustig wandelen is genoeg, maar houd vol. Langzaamaan zul je steeds meer kunnen. Je voelt dat je lichaam goed reageert op de beweging.
Waarom juist sporten bij een burn-out?
Het voelt heel tegenstrijdig om juist te gaan sporten als je jezelf zo uitgeput voelt. Toch is dit de manier om van je burn-out af te komen. Het probleem bij veel mensen met een burn-out is dat ze te veel in hun hoofd zitten. Ze zijn continue bezig met van alles en nog wat. Fysiek bezig zijn helpt je om weer in contact te komen met je eigen lichaam.
De belangrijkste klachten bij een burn-out zijn vermoeidheid en een uitgeput gevoel. Het blijkt dat mensen die consequent een halfuur per dag bewegen zich veel minder moe en uitgeput voelen. Daardoor is regelmatige beweging niet alleen goed om van je burn-out af te komen, maar werkt het ook preventief en zorgt het ervoor dat je niet opnieuw in een burn-out belandt.
Wanneer je veel stress hebt in je leven, kan je resistentie opbouwen tegen endorfine en tegen het neuronale groeihormoon BDNF. Deze stoffen zorgen nu juist voor het herstel van de hippocampus en helpen bij het aanmaken van nieuwe zenuwcellen.
Zeker BDNF is een belangrijke stof voor de hersenen. Je geheugen, leervermogen en emotieregulatie worden hierdoor bestuurd. Een te laag niveau wordt ook gezien bij mensen met een depressie. Door matig intensief te bewegen help je jouw lichaam deze resistentie te verminderen.
Welke sport tegen burn-out?
Eigenlijk maakt het niet uit welke sport je doet om van je burn-out af te komen. Het is vooral belangrijk dat je iets doet wat je leuk vindt. Dat is veel makkelijker vol te houden. Je kunt gaan wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen of welke sport dan ook. Zolang het een sport is die je met plezier doet.
Yoga staat bekend als sport voor pure ontspanning, maar dit is echt niet de enige sport die je ontspanning biedt. Zolang je de sport leuk vindt zul je helemaal ontspannen, ook terwijl jij je in het zweet werkt.
Er is wel een verschil tussen sporten en bewegen. Als je een flinke burn-out hebt is het niet slim om direct volop te gaan sporten. Matig intensief bewegen is een goed begin om je herstel te bevorderen. Hieronder valt bijvoorbeeld:
- Op je gemak wandelen
- Laag tempo zwemmen
- Rustig fietsen
- Ontspannen in de tuin werken
Zodra je wat meer energie begint te krijgen kun je de intensiteit opschroeven en sporten gaan doen zoals:
- Hardlopen
- Schaatsen
- Wielrennen
- Fitnessen
- Kickboksen
Voordelen van sporten met een burn-out
Sporten is altijd goed voor je lichaam en geest, maar zeker als je een burn-out hebt, is sporten extra belangrijk. Hoe diep je ook in je burn-out zit, als je maar van die bank of uit je bed komt. Beweging en sporten is de eerste stap op weg naar herstel. Sporten heeft allerlei voordelen die een positief effect hebben op je burn-out klachten.
Zo zullen er tijdens het sporten allerlei hormonen vrijkomen die zorgen voor stress vermindering. Het bekendste hormoon is endorfine. Tijdens een burn-out zul je merken dat je vooral in je hoofd zit. Je voelt je moe, maar kunt toch niet slapen. Wat je voelt is voornamelijk mentale moeheid, deze vermoeidheid houdt je wakker. Van sporten wordt je ook moe, dat voelt in eerste instantie niet goed, maar dit is een soort vermoeidheid waar je wel door kunt slapen.
Sporten zorgt ervoor dat je uit je hoofd komt en met je aandacht bij je lijf kunt zijn. Intensief sporten zet de constante gedachtestroom in je hoofd even stil, wat al heerlijk voelt. Maak hier gebruik van en voel hoe het echt gesteld is met je lichaam. Waar zit de spanning in je lijf, welke spieren zitten vast?
Sporten verbetert je bloedsomloop, waardoor er een gezonde verbranding op gang komt en afvalstoffen effectief worden afgevoerd. De verhoogde opname van zuurstof zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen uit de spieren. Hierdoor kun je vastzittende spieren beter ontspannen.
“Misschien nog wel het belangrijkste voordeel van sporten: Het geeft je een positief gevoel over jezelf.”
Je kunt trots op jezelf zijn na je sportieve inspanningen. Je lichaam maakt endorfine aan tijdens het sporten, het gelukshormoon. Daar kun je wel wat extra van gebruiken als je niet zo lekker in je vel zit!
Burn-out verhelpen met sporten
Wanneer je een burn-out hebt, is je stress regulatiesysteem ontregeld. Zelfs als er weinig stressfactoren aanwezig zijn ervaar je nog stress. Je voelt je constant opgejaagd en kunt niet meer goed uitrusten. Dat voelt natuurlijk niet goed en uiteindelijk ben je volledig uitgeput. Hierdoor zal ook je conditie sterk verminderen.
Het is belangrijk om de juiste balans te zoeken tussen de energie en conditie die je nog hebt, en de intensiteit van het sporten. Ga je te fanatiek aan de slag, dan loop je het risico dat je burn-out erger wordt. Door te snel, te intensief te sporten brand je jezelf alleen maar verder op.
Goede begeleiding is daarom belangrijk. Er zijn veel mensen die last krijgen van depressieve buien tijdens een burn-out. Je gevoel van eigenwaarde en je zelfvertrouwen lopen een flinke deuk op. De juiste manier van sporten helpt je al deze negatieve effecten van een burn-out te verhelpen.
Energie terugkrijgen na burn-out?
Het enige wat je wilt, is je energie weer terugkrijgen na je burn-out. Het is geen pretje om je zo lamlendig te voelen. Sporten gaat je helpen om weer helemaal de oude te worden.
Wanneer je veel stress hebt, zul je allerlei lichamelijke reacties krijgen. Je lichaam maakt zich klaar om te vechten of vluchten. Dit is een geweldige reactie als je aangevallen wordt door een wild dier en moet vechten of vluchten om in leven te blijven, maar in het dagelijkse leven van nu is dit meestal niet nodig.
Je lichaam is helemaal klaar om snel in beweging te komen, maar wanneer je op de bank blijft zitten en weinig tot geen fysieke activiteiten onderneemt kan deze energie nergens heen. Je lichaam blijft in opperste staat van paraatheid, maar dit kost je onnodig veel energie. Uiteindelijk brand je helemaal op.
Fysieke reactie bij een burn-out die je energie kosten:
- Je hartslag is verhoogd;
- Je ademhaling gaat sneller;
- Je bloeddruk is hoger;
- Je spierspanning is optimaal om direct in beweging te komen.
Inactiviteit in deze toestand kost je energie. Het wordt alleen maar erger. Juist nu sporten doet wonderen. Je gebruikt de opgebouwde spanning in je lichaam en kunt daarna helemaal ontspannen.
Spanningen bouwen soms ongemerkt op in je lichaam. Door regelmatig te sporten geef je jezelf een manier om deze spanningen op een natuurlijke manier af te voeren.
“Sla de stress van de dag eens van je af in een kickbokstraining.”
Sporten helpt je beter te slapen tijdens je burn-out
Een keer een nachtje wat minder slapen kan weinig kwaad, maar langdurig slecht slapen of te weinig slapen kan zelfs de oorzaak zijn van je burn-out. Daarnaast is slecht slapen ook een van de symptomen. Goed slapen is nodig om te kunnen herstellen.
Ben je enorm moe, maar kun je niet in slaap komen? Grote kans dat je alleen mentaal moe bent en niet zozeer lichamelijk moe. Je hoofd loopt over en je blijft maar piekeren, dit houdt je uit je slaap.
Sporten helpt je om beter te slapen. Je bent lichamelijk moe genoeg om makkelijker in te slapen. Mensen die regelmatig sporten slapen dieper, waardoor hun lichaam en geest beter kunnen herstellen.
Sporten brengt lichaam en geest in topconditie
Bij sporten denken we vaak aan de lichamelijke effecten. Je gaat sporten om af te vallen, traint voor een sixpack of slanke benen. Maar sporten brengt niet alleen je lichaam in topconditie, ook je geest heeft voordeel bij regelmatig sporten.
Sporten zorgt ervoor dat je lichaam allerlei belangrijke stoffen gaat aanmaken die je hersenen helpen optimaal te functioneren.
Positieve effecten van sporten op je hersenen:
- Beter concentratievermogen
- Kortetermijngeheugen kan beter functioneren
- Je kunt beter stress afremmen
- Sporten helpt je brein herstellen
- Het stresshormoon cortisol neemt af
- Meer aanmaak van endorfine: het gelukshormoon
- Betere signaaloverdracht tussen de zenuwcellen
- Meer zelfvertrouwen
- Gaat depressie tegen
- Beter humeur
Kickboksen met een burn-out?
Kickboksen is een intensieve sport. Kun je wel kickboksen als je een burn-out hebt? Gelukkig kun je de intensiteit van de training aanpassen aan jouw niveau en lichamelijke conditie. Zeker onder begeleiding van onze ervaren trainers ben jij helemaal in control.
Een belangrijke oorzaak bij het ontstaan van een burn-out is het gevoel van controleverlies over je eigen leven. Het gevoel geleefd te worden, zonder dat jij er enige invloed op hebt. Door de regie terug te pakken kun je beter herstellen én voorkomen dat je weer een burn-out krijgt.
Kickboksen is een geweldige sport om dat gevoel van zelfcontrole te krijgen. Je voelt je geweldig na de training. Onze ervaren kickbokstrainers maken van elke training een feestje en dagen je uit om de beste versie van jezelf te worden. Je ontdekt hoe prettig het is om te bewegen en wat het met je lichaam doet. Samen met je trainer stel je doelen en gaat deze ook halen. Met elke training zal je gevoel van zelfwaardering groeien, wat resulteert in een positiever zelfbeeld.
Ben jij er klaar voor om de regie over je eigen leven weer terug te pakken? Ervaar zelf wat kickboksen voor jou kan doen.
Klik hieronder om met 1 druk op de knop een proefweek via Whatsapp te ontvangen
Proefweek aanvragen via Whatsapp >>