De basis kickboks regels en technieken voor beginners

Ben jij een beginner met kickboksen en wil je de basistechnieken onder de knie krijgen? In dit artikel leggen we uit welke bokstechnieken en termen er er allemaal zijn en hoe je deze optimaal kunt aanleren.

1. Respect voor elkaar staat bovenaan

Met kickboksen moet je als je de dojo (de zaal waar je in traint) betreedt, het woord ’ush’ zeggen, wat ’respect voor de dojo’ betekent. Respect is namelijk bij deze sport heel belangrijk.

Tijdens een training ga je met respect met elkaar om, houd je je aan de regels en blijf je binnen de gestelde grenzen.

Hoe ver deze grenzen gaan is per sportschool verschillend, afhankelijk van de cultuur van de school.

Een goede docent zal er altijd voor zorgen dat de regels en het respect principe gehandhaafd blijft, maar let er zelf ook op dat je nooit over de grenzen van jezelf en de ander heen gaat.

Niet tevreden over de respect die je krijgt bij de sportschool waar je traint en doet de trainer hier ook niks mee? Ga dan snel op zoek naar een andere sportschool.

BASISTECHNIEKEN PROGRAMMA VOLGEN? KLIK DAN OP DE ONDERSTAANDE LINK VOOR KICKBOKS BAAS BINNEN 24 UUR
https://deldasport.nl/kickboksen-technieken/

2. Bescherm jezelf om blessures te voorkomen bij kickboksen

Om jezelf te beschermen tijdens een training of wedstrijd, is een goede basishouding belangrijk (zie punt drie). De aanval technieken (trappen en stoten, zie punt 4) dienen kort en krachtig te zijn. Als je te lange, overdreven en langzame bewegingen maakt ziet de tegenstander de aanval aankomen en ontstaat er een opening in je verdediging, waardoor jij makkelijker geraakt kan worden. Omdat je af en toe een klap niet ziet aankomen, is het tevens van belang om zowel tijdens een training als wedstrijd divers beschermmateriaal te gebruiken, zoals scheenbeschermers, bandages, handschoenen, gebitsbeschermers, een tok etc. Dit verkleint de kans op blessures.

3. Basis gevechtshouding bij kickboksen

Een goede houding is het halve werk. Als je niet stevig staat kun je zo omver worden geslagen of getrapt en jezelf niet goed weren. De gevechtshouding van een kickbokser is bijna gelijk aan die bij het boksen; de voeten op schouderbreedte, de knieën iets gebogen, de linkerhandschoen op ooghoogte en de rechterhandschoen op wanghoogte.

De afstand tussen de vuisten en het hoofd moet ongeveer een handschoen breed zijn. De ellebogen moeten net tegen de ribben rusten en naar beneden wijzen. Draai tenslotte iets naar rechts en neem een licht gebogen houding aan. Nu sta je stabiel en ben je klaar voor actie. Kijk de tegenstander overigens altijd in de ogen aan, hiermee houd je focus.

4. Welke bewegingen zijn toegestaan bij kickboksen?

Tijdens kickboksen mag je zowel trappen als stoten geven, je bepaalt dit zelf afhankelijk van waar je een opening ziet in de verdediging bij de tegenstander. Zorg er voor dat de trappen en stoten krachtig zijn. Explosiviteit en snelheid staat hierbij centraal.

Bij de trappen heb je drie basistechnieken:

  • Lowkick: een trap net boven je knie;
  • Midkick: een trap op het lichaam ongeveer in je zij;
  • Highkick: een trap op het hoofd.

Er zijn ook diverse stoten, namelijk:

  • Directe stoot: recht voor je uit slaan;
  • Cross: recht voor je uit slaan met je armlengte;
  • Hoek: vanuit je dekking met een klein boogje op iemand kin slaan of op de zijkant van het hoofd.

In de onderstaande video legt Delda Sport trainer Danny Delvers uit hoe je direct stoten moet maken.

Tijdens de trainingen oefen je diverse trap- en stootcombinaties.

Kopstoten, elleboogstoten en trappen in het kruisgebied zijn niet toegestaan bij kickboksen.

5. Afstand tussen de tegenstanders bij kickboksen

Er komen drie diverse afstanden voor tussen de tegenstanders. De lange afstand, middellange afstand en korte afstand.

De afstand tussen de tegenstanders is belangrijk, omdat het het type strategie en de technieken bepaalt die er gebruikt moeten worden om de tegenstander te verslaan.

De lange afstand

De lange afstand wordt bijvoorbeeld gebruikt voor zeer krachtige stoten en trappen. Het is ook de afstand waarop je de tegenstander kunt vellen met een directe stoot of trap met instap. Er kan ook op lange afstand een tegenstoot of trap uitgevoerd worden als de tegenstander aanvalt.

De middellange afstand

Vanaf de middellange afstand kun je snel een opeenvolgende combinatie van stoten en trappen maken zonder naar voren te hoeven stappen. De middellange afstand is geschikt als je meer druk op de tegenstander wil uitoefenen met combinaties van stoten en trappen.

De korte afstand

De korte afstand wordt gebruikt voor gevechten waarbij twee tegenstanders met de voeten bijna tegen elkaar aan staan en stoten uitwisselen. Zoals hoeken en opstoten die effectiever zijn van dichtbij.

Als je eenmaal de basistechnieken van het kickboksen onder de knie hebt, kun je in overleg met de trainer werken aan een plan om kickboks wedstrijden te gaan doen.

Kickboksen aanleren door middel van online kickbokscursus Kickboks Masters

Wil je de kickbokstechnieken aanleren vanuit een vertrouwde omgeving door middel van een online kickboks cursus?

Met Kickboks Masters leer je binnen een uur alle kickboks technieken die je nodig hebt om te starten met kickboksen.

18 modules met technieken en trainingen

Het programma bestaat uit 18 modules waar je alle technieken uit het kickboksen leert en zelfs thuis mee kunt doen met de pittige zaktrainingen waarin we jou gaan helpen aan een top conditie.

Er is ook nog een module waarin je vanuit huis zaktraining kunt volgen.

Bekijk hieronder hoe Kickboks Masters eruit ziet aan de binnenkant.


De bovenstaande video geeft je goed inzag in deze online cursus.

Klik hieronder voor meer info over kickboks Masters of om deze aan te schaffen

Kickboks Masters openen >>