Alles waar je aan moet denken voor een kickbokswedstrijd
Kickbokswedstrijden: vormen en regels
In Nederland wordt kickboksen steeds populairder en willen sporters ook steeds vaker eens in de ring staan. Maar een kickbokswedstrijd is anders dan een voetbalwedstrijd. Het kan er ruig aan toe gaan in de ring.
Er zijn verschillende soorten wedstrijdvormen, waar je uit kunt kiezen.
Pointfighting: Deze vorm wordt ook wel semi-contact genoemd. Je scoort punten met je kickbokstechnieken: een trap naar het hoofd is bijvoorbeeld 2 punten waard, een stoot is een punt waard. Als er een punt gescoord wordt, legt de scheidsrechter de wedstrijd stil.
Continuous of light contact: Ook hierbij scoor je punten door je trappen en stoten, maar het vechten blijft doorgaan. De wedstrijd wordt alleen stilgelegd als er een foute techniek toegepast wordt. Dan kun je minpunten toebedeeld krijgen.
Het gevecht gaat door, totdat de tijd voorbij is en de winnaar is degene met de meeste punten. De wedstrijd kan ook eindigen door een knock-out.
Full contact: Dezelfde regels als bij het continuous fighting gelden, maar het gaat er hier harder aan toe. Vechters gaan bij deze vorm van kickboksen vaker knock-out.
Rondes
Kickboksen doe je in een kickboksring. Het aantal rondes dat er gevochten wordt en de duur van de rondes en van de rust, kan verschillen. Deze worden bepaald door de bond en de klasse waar je in vecht.
Over het algemeen vecht je in de N-klasse drie rondes van anderhalve minuut en tussendoor heb je 1 minuut rust. Bij de A- en B-klasse vecht je drie rondes, die elk drie minuten duren.
Klassen
Kickboksers worden ingedeeld in klassen. Jongeren komen uit in de J-klasse voor de jeugd. Er is de klasse voor nieuwelingen (N-klasse), voor volwassenen zijn er de C-klasse, B-klasse en A-klasse.
Doorstromen naar de volgende klasse kan, als je voldoende wedstrijden gevochten en gewonnen hebt. Je moet 3 wedstrijden hebben gewonnen om van de N- naar de C-klasse te gaan. Je moet er 6 hebben gewonnen in C om naar de B-klasse te gaan en 8 om van B naar A te gaan.
Het is echt van belang om een wedstrijdniveau te kiezen dat bij je past. Wedstrijd vechten kan een ontzettend leuke en uitdagende ervaring zijn. Maar vecht je tegen iemand die niet tegen jou is opgewassen, dan zul je niets leren. Net zo min als wanneer jij tegen een veel sterker iemand moet.
Eigenschappen van een kickbokswedstrijd
- De wedstrijd wordt gevochten in de ring. De scheidsrechter bevindt zich in de ring met de vechters. De jury, die uit 3 of 5 personen bestaat zit naast de ring. Zij bepalen aan het eind van de wedstrijd wie er gewonnen heeft.
- Je kunt een kickbokswedstrijd winnen door je tegenstander knock-out te slaan. Tijdens het kickboksen wordt er altijd staande gevochten, er wordt niet geworpen en geen grondwerk gedaan. Je vecht door verschillende stoot-, trap en knietechnieken te gebruiken.
- Voor een wedstrijd worden tegenstanders tegenover elkaar gezet die aan elkaar gewaagd zijn en ongeveer evenveel ervaring hebben. Mannen vechten over het algemeen niet tegen vrouwen.
- Wedstrijden vechten kan je veel brengen. Het is spannend en stimuleert je om alles te geven. Je zult uitgedaagd worden om door te blijven leren, je technieken te verbeteren en uiteindelijk steeds verder te komen.
Waar je aan moet denken voor een wedstrijd
Ga je voor het eerst een kickbokswedstrijd vechten? Houd rekening met de volgende punten:
Beheers de basistechnieken
Om een wedstrijd te kunnen vechten, is het belangrijk dat je in ieder geval de basistechnieken goed onder de knie hebt. Je moet je stoten en trappen goed kunnen uitvoeren.
Lukt je dit nog niet om soepel te doen, dan kun je je niet goed concentreren op je tegenstander. Je moet dan nog te veel focussen op je eigen bewegingen. De tegenstander zal daar zeker gebruik van maken, waardoor je geen kans zal maken te winnen.
Daarnaast zal er achter je trappen en stoten niet genoeg kracht zitten. Je kunt niet effectief vechten als je de basistechnieken niet goed kunt uitvoeren. Dus steek eerst veel tijd in je training, zodat je goed voorbereid de ring in gaat.
Sluit je aan bij een goede sportschool om alle technieken te leren. In onderstaand filmpje zie je trainer Danny Delvers van Delda Sport, die de basistechnieken laat zien.
Tegenstander zoekt jouw zwakke plekken op
In de ring wordt geen rekening met je gehouden, het is hier ieder voor zich. Tijdens een trainingsgevecht kun je eens een time-out vragen, even op adem komen. De ander houdt rekening met je omdat je hoofdpijn hebt, een zwakke pols of een zere vinger.
Dit zal in de ring niet zo zijn. De tegenstander zal je daar aanvallen, waar hij een zwakke plek vermoedt. Wees er dus zeker van dat je dat aankunt. Ben je geblesseerd, overweeg dan je eerste wedstrijd uit te stellen.
Zorg dat je in vorm bent
Om klaar te zijn voor de wedstrijd, zul je goed voor jezelf moeten zorgen. Dit betekent ook dat je in de weken voor de wedstrijd misschien wat dingen moet laten. Niet tot laat uitgaan, niet drinken, geen vet eten.
Ga op tijd naar bed, eet gezond en besteed veel tijd aan trainen. Zorg dat je aan verschillende trainingsvormen doet: zowel cardio- als kracht- als kickbokstraining. Je kunt ervan uitgaan dat je tegenstander dit ook doet!
Neem je training serieus. De kickbokswedstrijd zal echt veel van je vragen en je zult hiervoor wel wat moeten opofferen. Uiteindelijk krijg je er natuurlijk veel voor terug.
Draag tijdens de wedstrijd goede bescherming
Voor een wedstrijd is goede bescherming dragen essentieel. Dit heb je nodig:
- Kickbokshandschoenen in de juiste maat. Draag hierin beschermende bandages en tape.
- Goed passende scheenbeschermers
- Bitje: hiermee kun je veel schade aan je gebit voorkomen
- Tok: om je kruis te beschermen; met elastiek draagt het prettigste
- Voor vrouwen: borstbescherming die goed aansluit.
Kleding
De kledingvoorschriften worden bepaald door de wedstrijdvorm en -klasse en de verschillende bonden kunnen ook eigen regels hebben. Zorg dat je weet wat de eisen zijn.
Meestal dragen mannen een korte broek en hun bescherming. Vrouwen dragen nog een t-shirt of top en hebben borstbescherming.
Train je conditie
Een wedstrijd duurt misschien niet lang, maar het vreet energie. Hoe je je ook voorbereidt, de kans is groot dat je toch zenuwachtig bent. Tijdens de wedstrijd schiet de adrenaline door je lijf. Een goede conditie zorgt dat je van dit alles net iets minder last hebt.
De wedstrijd ingaan met de juiste instelling
Zoals gezegd, het is normaal om zenuwachtig te zijn voor een wedstrijd. Maar het is verstandig te proberen je niet overdreven onzeker en gespannen te voelen. Anders gaat het je in de weg zitten.
Je staat voor het eerst in de ring, alle aanwezigen kijken naar je. Maar voor wie sta je daar? Voor jezelf! En je kunt ervan opaan dat je familie, je trainer, je vrienden allemaal trots op je zijn, of je nu zal verliezen of winnen.
Ben je bang voor de pijn? Als het gevecht eenmaal start, zul je er niets van voelen. Je lichaam is zo druk bezig, dat de pijn niet binnenkomt. Na de wedstrijd is het een ander verhaal. Maar dan kun je de tijd nemen om bij te komen van alles.
Hoe je het ook wendt of keert, je staat in de ring omdat je het leuk vindt om te doen. Zorg dus dat je er een beetje van gaat genieten.
Lijkt het je vreselijk om te verliezen? Deze wedstrijd is geen rijexamen of tentamen waar je een goed cijfer voor moet halen. Als je in de ring verliest, heb je in ieder geval veel ervaring opgedaan en weer iets geleerd voor de volgende keer.
Iedereen kan kickboksen
En denk je er nog steeds over om een wedstrijd kickboksen te gaan doen? We raden het je zeker aan. Als je er klaar voor bent, ga er voor. Wil je graag weten hoe het er aan toe gaat in de ring? Kijk dan het volgende filmpje. Je kunt meteen zien dat iedereen, jong of oud, wedstrijden kan vechten.
Zorg dat je goed voorbereid bent en dat je training krijgt van ervaren en enthousiaste trainers. Bij Delda Sport kun je 1 op 1 of in kleine groepjes alle kneepjes van het kickboksen leren.
Als je interesse hebt in kickboksen en les wilt krijgen of meer wilt weten, laat je gegevens dan achter in onderstaand formulier. We nemen binnen 12 uur contact met je op.