Waarom kickboksen helpt bij het omgaan met problemen

Kan kickboksen helpen om om te gaan met problemen? Denk aan een relatiebreuk of het overlijden van een geliefde. We zijn dan vaak helemaal van slag. Sporten helpt om sneller je draai weer te vinden.

Hoe kickboksen kan helpen

Hoe zou sporten en dan vooral kickboksen daar bij kunnen helpen? Laten we eerst eens kijken wat er met ons gebeurt in tijden van stress en verdriet. De gevolgen hiervan zijn zowel mentaal als fysiek te merken.

Mentale gevolgen van verdriet

Het maakt niet uit wat de oorzaak is van je ellende. Een relatiebreuk die totaal onverwacht komt of je raakt je baan kwijt. Als je treurt, rouwt of last van stress hebt, zul je merken dat je niet lekker in je vel zit.

Als er sprake is van moeilijke tijden hebben we de neiging te gaan piekeren. Je denkt veel na over de toekomst, over mogelijke narigheden. Je gedachten gaan in rondjes en het lukt niet om dit los te laten. Ook al zou je dat wel willen.

Het kan ook zijn dat je juist blijft hangen in het verleden en terugdenkt aan fijne herinneringen van vroeger, of dat je juist alleen aan de problemen kan denken. Dan gaan je gedachten meer over: ik had beter dit, ik had het zo moeten doen. En vaak ook blijven we hangen in: waarom is dit toch gebeurd?

Al dit gepeins en gepieker helpt niet om je beter te voelen. Het veroorzaakt extra stress, het kost veel energie en het lukt je mede daarom vaak niet om iets te gaan doen. Je zit vast in een patroon van piekeren, je slecht voelen en er niet uit kunnen komen.

De negatieve gedachten zorgen er ook voor dat je je slecht voelt over jezelf. Wat de oorzaak ook is van jouw moeilijke tijden, over het algemeen geef je jezelf de schuld en voel je je verantwoordelijk. In dit soort periodes gaat je zelfvertrouwen ook achteruit.

Een periode van rouw en de tijd nemen om te accepteren wat er is gebeurd, is nodig om alles te kunnen verwerken. Dat je je somber voelt is normaal en die gevoelens mogen er zijn. Het is niet de bedoeling deze weg te duwen, maar het is belangrijk om er op een gezonde manier mee om te gaan.

Fysieke gevolgen van verdriet

Als je iets verdrietigs meemaakt en opeens moet accepteren dat je leven er anders uitziet, merk je hier ook fysiek de gevolgen van. Zoals gezegd heb je kans dat je gaat piekeren en gedachten hebben ook hun uitwerking op je lichaam.

Negatieve gedachten veroorzaak stress in het lichaam. Dit is een vicieuze cirkel. Je hebt vast wel eens gemerkt dat als je nare gedachten hebt, je spanning kan gaan voelen in je schouders, je buik of je borst. Je spieren gaan de spanning ook vasthouden.

Het duurt best lang om deze spanning weer kwijt te raken. Beweging kan hier bij helpen, maar veel mensen reageren juist op stress en verdriet, door zich terug te trekken op de bank of in bed. Doordat je je rot voelt, heb je vaak geen zin naar buiten te gaan.

Een andere manier waarop mensen vaak hun verdriet uiten, is door heel veel of juist heel weinig te gaan eten. Snoepen (chocola, chips en koek), snacks en ongezond eten kan een manier zijn waarop je je heel even beter gaat voelen.

Het kan ook lekker voelen. Je voelt je de hele dag al rot en een zoet, heerlijk smakend stuk chocola heb je dan wel verdient. Het geeft je even een lekker gevoel. Het is ook niet dat dit niet mag, maar als je dit wekenlang doet, gaat je lichamelijke gezondheid er niet op vooruit.

Hoe helpt kickboksen?

Spanning, stress, verdriet, gepieker, ongezond eten en te weinig beweging, je hebt het in moeilijke tijden zwaar te verduren. Het is een negatieve spiraal, die je zult moeten doorbreken. En kickboksen kan je daar goed bij helpen.

Als je nog niet kickbokst, is het heel moeilijk om juist nu iets nieuws te beginnen, maar het is zeker de moeite waard! En waarom juist kickboksen? Omdat het je op alle vlakken vooruit kan helpen.

Kickboksen voor een sterke geest

Kickboksen kan je helpen je weer goed te voelen over jezelf en beter om te gaan met de problemen die op je pad zijn gekomen. Dit komt omdat kickboksen je niet alleen fysiek sterk maakt, maar ook geestelijk.

  • Kickboksen is een zelfverdedigingssport. Ook al gebruik je het alleen als full body workout, je leert alle technieken om je te verdedigen. Voor jezelf opkomen, letterlijk van je afslaan, werkt heel versterkend en geeft je alle kracht die je nodig hebt om je mannetje te staan.

  • Je leert door te kickboksen constructief omgaan met problemen. Als je aangevallen wordt, moet je een plan bedenken om je te verdedigen. Dit soort mentale technieken ga je automatisch ook in het dagelijks leven gebruiken.
  • Tijdens het sporten kom je even helemaal in het “nu” terecht. Je onderbreekt je gepieker, het mentale moeras waarin je verzand was. Tijdens de kickbokstraining kun je al je problemen even loslaten. Dat helpt meteen de stress te verminderen.
  • Om te kickboksen is het ook nodig je grenzen te verleggen. Je zult altijd goed naar je eigen lichaam moeten luisteren, zodat je niet te ver gaat. Maar het zal je helpen verder te komen dan je dacht. En daardoor kun je ook in het dagelijks leven meer aan.

Kickboksen voor een gezond lichaam

  • Sporten is natuurlijk sowieso goed voor je lichaam, maar kickboksen doet nog meer. Door te trappen en te stoten en je uit te leven op een bokszak, kun je alle stress van je afsporten. Hier kun je zonder dat iemand gevaar loopt, je even afreageren.
  • Kickboksen is een intensieve sport, die al je spieren goed aan het werk zet. Door flink te sporten maakt je lichaam goede hormonen aan die het stress hormoon tegengaan. Je krijgt meer feel-good hormonen in je lijf die je beter doen voelen.
  • En natuurlijk is het goed, dat je in beweging bent gekomen. Elk lichaamsdeel wordt goed doorbloed, je hart en longen krijgen weer wat actie. Kickboksen zorgt ervoor dat je letterlijk weer in beweging komt. Dat gevoel is goed voor je, het helpt je om ook in andere delen van je leven weer vooruit te komen.

Zoek een goede trainer

Op zich is elke sport natuurlijk goed voor je. Maar kickboksen heeft het bijzondere voordeel, dat het zowel mentaal als fysiek een grote positieve invloed op je heeft. In tijdens van verdriet en stress kan dit je dus goed helpen.

Zorg dat je gaat trainen bij ervaren trainers. Vertel je trainer wat er aan de hand is, zodat deze kan inspelen op wat je nodig hebt. Hij of zij zal je misschien ook tips kunnen geven waar je buiten de sportschool ook wat aan hebt.

Probeer zo stapje voor stapje weer vooruit te komen. Wees niet te hard voor jezelf, soms zal het niet zo lekker gaan. Maar te zacht zijn zal je ook niet helpen. Soms heb je misschien een schop onder je kont nodig. Je zult hier zelf de balans in moeten vinden.

Gaan sporten op het moment dat je het moeilijk hebt valt niet mee. Maar het kan je juist helpen om beter om te gaan met je problemen.

Kickboksen bij Delda Sport

Wil je het kickboksen ook eens proberen? Bij Delda Sport kun je leren kickboksen onder begeleiding van ervaren trainers, zowel in privélessen als in kleine groepjes van maximaal zes mensen. Via de onderstaande afbeelding kun je een virtuele tour doen door onze privé studio.


Vraag nu een gratis intakegesprek aan en kom kickboksen bij Delda Sport.

Intakegesprek >>