Tips om sneller te genezen van een blessure
Veel mensen denken dat kickboksen een blessure gevoelige sport is, aangezien het er soms fanatiek aan toe kan gaan. Echter vergeten de meesten dat kickboksers goede bescherming dragen, waardoor blessures voorkomen kunnen worden. Daarnaast wordt tijdens een training focus gelegd op veiligheid; in tegenstelling tot bij de wedstrijden wordt er niemand knock-out geslagen en worden grenzen niet overschreden. Blessures komen dus voornamelijk voor bij zware wedstrijden, of als je (ongetraind) over je grenzen heen gaat tijdens de lessen. Mocht je toch een blessure op hebben gelopen, dan kunnen de onderstaande punten je wellicht helpen om sneller te genezen.
Let op je voeding
Voeding is zeer belangrijk gedurende het hersteltraject van een blessure. Het is niet alleen belangrijk om bepaalde producten te vermijden, maar ook om bepaalde producten juist meer te eten. Diverse voedingsmiddelen en supplementen hebben namelijk ontstekingsremmende eigenschappen en bevatten stoffen die nodig zijn voor het aanmaken van nieuw weefsel. Hiermee dragen zij bij aan een sneller herstel. Eet daarom tijdens je herstel periode voeding die rijk is aan:
Vitamine A
Vitamine A zorgt voor de productie van witte bloedcellen in je lijf. Deze witte bloedcellen helpen infecties en virussen te bestrijden. Ook als je geen zichtbare blessure hebt zoals een open wond, heeft je lijf deze witte bloedcellen nodig om te herstellen. Vitamine A zit o.a in wortelen, zoete aardappel en spinazie.
Omega 3
Eén van de belangrijkste supplementen die je kunt nemen om sneller te herstellen is omega 3, in de vorm van visolie of krillolie. De omega 3 vetten hebben een zeer sterke ontstekingsremmende werking. Omega 3 kun je uiteraard ook binnen krijgen door meer vette vis te eten zoalzalm, makreel, haring etc.
Zink
Zink is een belangrijk mineraal: het helpt je lichaam om vetten en proteïne die je eet te gebruiken om je blessure te genezen en het houdt je immuun systeem sterk. Zink zit o.a. in oesters, noten, zaden en kip.
Vitamine C
Vitamine C zorgt o.a. voor een bescherming tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stofjes die schade aan cellen kunnen aanrichten. Vitamine C speelt tevens en belangrijke rol bij het opbouwen van nieuw weefsel zoals de huid en ligamenten. Citrusvruchten, aardbeien, kiwi’s, broccoli, camu camu etc. bevatten veel vitamine C.
Kruiden
Voeg kruiden toe aan je dieet zoals gember en kurkuma. Kurkuma (geelwortel) staat bekend om haar ontstekingsremmende eigenschappen.
Drink veel water
Veel water drinken is niet alleen belangrijk om uitdroging te voorkomen, maar ook om sneller te herstellen van een blessure. Het transporteert namelijk de nodige nutriënten en zuurstof door je lijf en voert afvalstoffen af, wat belangrijk is in periodes van herstel.
Vermijd ontstekingsbevorderende voeding
Suiker, geraffineerde producten en voeding met veel omega 6 (zoals zonnebloemolie) moet je zo veel mogelijk vermijden. Deze producten hebben namelijk een ontstekingsbevorderende werking. Suikers en bewerkte producten hebben vaak een hoge glycaemische index waardoor de bloedsuiker snel zal stijgen, wat de kans op ontstekingen bevordert. Vermijd tevens aangebakken voeding. Deze aangebakken stofjes zijn ontstekingsbevorderend.
Vermijd alcohol voorlopig
Alcohol kan namelijk het herstel vertragen en zelfs ontstekingen bevorderen. Bovendien gaat alle energie naar het afbreken van alcohol in plaats van naar het herstel van je blessure.
Naast het eten van de juiste voeding is het onderstaande ook belangrijk om sneller te genezen van een blessure;
Maak gebruik van ijs
Begin zodra je een blessure zoals een kneuzing of verstuiking oploopt, direct met de behandeling door ijs op de bezeerde plek te leggen. Het verlicht de pijn en voorkomt zwellingen. Leg het ijs niet direct op de huid, maar wikkel er een handdoek omheen zodat je huid niet onderkoeld of beschadigd raakt. Leg bovendien een zak ijs niet langer dan twintig minuten achter elkaar op de blessure, omdat je huid anders te koud wordt wat de situatie kan verergeren. Geef de blessure na twintig minuten circa een uur rust van ijs.
Ga direct naar een specialist
Ga, zeker bij een serieuze blessure, direct naar een specialist. Een specialist kan je de juiste behandeling geven en je begeleiden in de weg naar herstel. Als fysiotherapie niet helpt, kun je ook altijd de methode Mylogenics proberen, dit geeft vaak resultaten bij blessures die niet snel genezen of bij blessures die telkens terugkeren.
Warm koud contrast toepassen
Het toepassen van een warm koud contrast in je lijf stimuleert de bloedstroom en verlaagt ontstekingen. Je kunt bijvoorbeeld een douche nemen waarbij je twintig seconden koud doucht, tien seconden warm en dit tien maal afwisselt.
Wees geduldig een geef je lijf tijd om te herstellen
Bij een blessure is het belangrijk om geduldig te zijn en je lijf de tijd te geven om te herstellen. Soms betekent dat rust, soms is juist beweging belangrijk; je specialist kan je hierin adviseren. Oefeningen uitvoeren met een lage intensiteit zorgt ervoor dat het bloed door de spieren stroomt en kan soms helpen om sneller te genezen. Vermijd echter altijd overbelasting; ga niet meteen weer volle bak trainen, maar het bouw het rustig op binnen de grenzen van je lijf.
Al met al is het dus belangrijk om te luisteren naar je lijf en binnen de grenzen van je lijf te handelen. Daarnaast is een correcte behandelen van de blessure nodig en kun je met de juiste voeding, rust of juist lichte training het herstel bevorderen. Nog belangrijker is om te leren van je blessure: wat heeft het veroorzaakt en hoe kun je dit in het vervolg voorkomen?
Welke tips heb jij om sneller van je blessure te genezen? Laat je reactie hieronder achter.