De meest voorkomende blessures bij het kickboksen

Wat zijn de meest voorkomende blessures bij het kickboksen? Om daar duidelijkheid over te krijgen is het belangrijk onderscheid te maken tussen recreatief kickboksen en kickboksen voor wedstrijden. De meeste blessures komen voor bij het vechten van wedstrijden.

Twee vormen van kickboksen

De meeste mensen denken dat je bij kickboksen veel blessures oploopt. Het is een vechtsport, dus dan zul je stoten uitdelen en zelf ook klappen oplopen.

Maar kickboksen kun je op twee manieren doen: om gezond en fit te worden doe je recreatief kickboksen. En er is ook de mogelijkheid om wedstrijden te kickboksen.

Bij het recreatief kickboksen doe je de sport om aan je conditie te werken, af te vallen of je energie kwijt te kunnen. Je oefent de stoten en trappen, maar dit doe je samen met de trainer of op een bokszak.

Je doel is om lekker te sporten, niet om iemand knockout te slaan. Het risico op blessures is daardoor heel klein. Eigenlijk hetzelfde als bij elke andere sport. Een goede voorbereiding en een goede trainer kunnen hierbij ook nog veel verschil maken.

Wil je wedstrijden gaan vechten, dan train je anders. Je oefent stoten en trappen wel op je medesporters. Tijdens wedstrijden gaat het er hard aan toe, er wordt gevochten om te winnen en eventueel de ander knockout te slaan. Hier zul je dus meer en zwaardere blessures zien dan bij het recreatieve kickboksen.

De blessures bij het kickboksen zijn dus ook heel verschillend. We kunnen onderscheid maken tussen blessures bij recreatief kickboksen en blessures bij het wedstrijd kickboksen.

Blessures bij recreatief kickboksen

Omdat je bij deze vorm van kickboksen traint omdat je doel is gezond en fit te worden, zijn er eigenlijk nauwelijks blessures. Het is belangrijk dat je goede bescherming draagt, want die kan ook helpen blessures te voorkomen.

Je bescherming tijdens het recreatief kickboksen bestaat uit scheenbeschermers, handschoenen waar je zwachtels bij draagt en een bitje.

Wil je recreatief kickboksen, kijk dan ook goed naar de sportschool en hoe zij omgaan met veiligheid. Voor deze vorm van kickboksen is het niet nodig om (vol) op het hoofd te stoten of te trappen. Voor je gaat kickboksen kun je even navragen hoe daar mee omgegaan wordt.

De trainers moeten goed gediplomeerd zijn en aandacht moeten besteden aan het leren blokken van trappen en stoten. Dit helpt namelijk ook blessures te voorkomen.

Deze blessures komen er voor bij recreatief kickboksen:

Knokkels: vooral als je begint met kickboksen zul je merken dat je knokkels niet gewend zijn aan de druk die ontstaat door het stoten. Je draagt natuurlijk handschoenen, maar je kunt pijn gaan voelen aan je knokkels.

Voorkomen: Goed zwachtelen kan de kans op blessures aan je knokkels verkleinen. Gelhandschoenen kunnen hier ook bij helpen, zij geven extra bescherming aan je knokkels.

Polsen: Ook je polsen worden belast door de stoten tijdens het kickboksen.

Voorkomen: Door het dragen van goede handschoenen kun je het risico op blessures aan je polsen verminderen. Maar het is ook een kwestie van je polsen laten wennen aan de belasting.

Schenen: Je deelt trappen uit met je benen en je schenen zullen de klap opvangen. Als je een trap geeft naar het lichaam van een tegenstander, zal deze blokken. Doet deze dat niet goed, dan kan je trap uitkomen op een elleboog. Dat kan een blessure aan je scheen opleveren.

Voorkomen: het goed leren blokken is dus niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor je tegenstander. Scheenbescherming dragen is voor recreatief kickboksen essentieel om blessures te voorkomen. Deze moeten goed passen, goed vastzitten en niet gaan draaien.

Hoofdblessures: Deze kunnen alleen voorkomen als er op het hoofd gestoten mag worden. Voor recreatief kickboksen is dit niet nodig. Bij Delda Sport kun je kickbokstraining volgen waar niet op het hoofd gestoten wordt.

Wij adviseren je dan ook om een sportschool te kiezen waar dit ook niet gedaan wordt. Je wilt juist gezond en fit worden, dan zou je geen zware blessures moeten oplopen.

Doe je wel aan kickboksen waarbij op het hoofd gestoten wordt, dan zou je een bloedneus of gebroken neus kunnen oplopen, evenals blessures aan je kaak of een blauw oog.

Blessures bij het vechten van wedstrijden kickboksen

Bij wedstrijden kickboksen draag je minder bescherming. Kickboksers hebben geen scheenbeschermers. Wel dragen ze handschoenen met extra zwachtels en tape, een bitje om het gebit te beschermen en een tok om het kruis te beschermen. Vrouwen dragen verder nog borstbescherming.

Schenen: Omdat er geen scheenbescherming gedragen wordt, lopen de schenen extra risico. Deel je allebei tegelijk een lowkick uit, dan krijg je daar een flinke klap te verwerken van scheen op scheen. Ook kun je een trap tegen een elleboog uitdelen, die hard aankomt.

Kickboksers die wedstrijden vechten kunnen grote zwellingen en zelfs scheenbeenbreuken oplopen.

Zie hieronder het gevecht tussen Rico Verhoeven en Ben Saddik. Je kunt zien dat het er hard aan toegaat en dat beide mannen trappen en stoten op hoofd, lichaam en benen krijgen.

Knokkels: Blessures aan de knokkels en polsen komen bij kickboksers die wedstrijden vechten minder voor. Ze zijn natuurlijk al veel gewend, maar worden voor een wedstrijd ook goed ingezwachteld en -getapet.

Hoofd: Blessures aan het hoofd komen veel voor. Tijdens een wedstrijd mag er hard gestoten worden en de snelste manier om je tegenstander te verslaan is door het hoofd te raken. Met trappen of stoten.

Er kunnen blessures in het gezicht ontstaan: een bloedneus of een gebroken neus, een gebroken kaak of jukbeen. Er kunnen zwellingen ontstaan, zo groot als een ei, zowel in het gezicht als op het hoofd.

Het risico op een hersenschudding is ook aanwezig. Dit kan een lichte of een zware hersenschudding zijn. Een kickbokser kan ook daadwerkelijk knockout geslagen worden. Het kan zijn dat je daar bewusteloos door raakt.

Klappen op je hoofd kunnen zorgen voor duizeligheid, misselijkheid en oorsuizen. Vaak op je hoofd geslagen worden kan op den duur vervelende gevolgen hebben. Er ontstaan elke keer kleine beschadigingen in de hersenen. Dit kan leiden tot blijvend hersenletsel.

Recreatief kickboksen is gezond

Er is bij vrijwel elke sport kans op blessures. Bij voetbal kun je een trap tegen je schenen krijgen, bij basketbal kun je je enkel verzwikken en bij paardrijden kun je van je paard vallen. Sporten is gezond, maar je loopt ook het risico op een vervelende blessure.

Dat is ook bij het kickboksen zo. Toch is de kans op een blessure bij recreatief kickboksen vele malen kleiner dan bij het vechten van wedstrijden. Dus heb je zin in een gezonde workout, dan is kickboksen zeker een goede optie.

Kickboksen heeft enorm veel positieve effecten op de gezondheid.

  • is goed voor je conditie
  • Je bouwt er spieren en spierkracht mee op
  • Je hart en bloedvaten worden sterker
  • Je wordt lenig en flexibel
  • Je verbrandt veel calorieën (700 calorieën per uur!)
  • Je traint heel je lichaam, het is een full body workout

Ben je benieuwd of kickboksen iets voor je is? Neem dan eens een kijkje in de dichtstbijzijnde sportschool. Woon je in de omgeving van Amsterdam? Delda Sport is gevestigd in Landsmeer, vlakbij Amsterdam. Onze trainers zorgen voor een leuke training, waar je elke week weer graag aan mee doet. Kickboksen in Amsterdam doe je bij Delda Sport!

In onderstaand filmpje kun je ine en virtuele tour zien hoe onze PT studio eruit ziet:


Vraag een gratis intake aan en kom kennismaken. Vul je gegevens in het formulier hieronder in en we nemen binnen 12 uur contact met je op.

Intakeformulier >>