Wat doet kickboksen voor je spieren?
Is kickboksen goed voor je spieren en wat merk je daarvan? Van kickboksen word je niet alleen sterker, maar ook leniger en het helpt bij een mooie spieropbouw. Kortom, je krijgt er een mooi en strak lichaam van.
Sterk en lenig door kickboksen
Van de meeste sporten word je sterker. Veel bewegen helpt je lichaam om meer spieren aan te maken en zo worden ze krachtiger. Maar van bijvoorbeeld voetballen of hardlopen worden je spieren ook korter. Ze verliezen juist lenigheid.
Een kickbokstraining bestaat uit veel verschillende oefeningen. Je leert de kickbokstechnieken, dat zijn stoten en trappen. Deze kun je trouwens ook leren zonder te sparren, dus ze worden ingezet als workout voor je lichaam.
Om goed te kunnen trappen en stoten moet je niet alleen sterk, maar ook lenig zijn. Er zijn trappen naar het hoofd en om zo hoog te kunnen trappen, moet je behoorlijk flexibel zijn in je benen en heupen. Voor het stoten is het nodig dat je soepel kunt draaien.
Er wordt dus aandacht besteed aan krachttraining, maar ook aan lenigheid. Zo wordt je lichaam veelzijdig getraind. Dat geldt voor je boven- en je onderlichaam.
Welke spieren train je?
1. Buikspieren
Veel van je kracht en beweeglijkheid komt uit je core. Je buikspieren zijn dus heel belangrijk om te trainen. Ze helpen je bij het snel en soepel draaien en om kracht te kunnen zetten. Een harde trap of stoot is afhankelijk van sterke buikspieren.
2. Armen
Bij het kickboksen heb je sterke armen nodig. Maar het gaat niet alleen om krachtig stoten. Het komt vooral aan op snelheid. De kracht komt uit je hele lichaam.
3. Schouders
Kickbokshandschoenen zijn best zwaar en je gebruikt je schouders om je handen omhoog te houden. Ook de kracht van een stoot komt uit je schouders. Daarom zullen deze ook sterker worden door een kickbokstraining.
4. Rugspieren
Een sterke rug zorgt ervoor dat je goed rechtop blijft staan en ze zorgen voor de nodige stabiliteit tijdens het uitvoeren van je bewegingen.
5. Heupen
Ook je heupen zijn betrokken bij het draaien en trappen. Hoe goed je balans is tijdens het kickboksen is afhankelijk van de kracht en stabiliteit van het bekken. Hoe sterker de spieren daar zijn, hoe beter je kickbokstechnieken zullen zijn.
6. Benen
Hoe krachtig je trappen zijn wordt mede bepaald door de spieren in je benen. Deze kun je trainen om doelgericht en met kracht een trap uit te kunnen delen.
Spierontwikkeling
Hoewel je werkt aan het sterker worden van je spieren, hoef je niet bang te zijn dat je overmatig ontwikkelde spierballen zult krijgen. De nadruk ligt hier niet op, de krachttraining die je doet is functioneel: zodat je de kickbokstechnieken goed kunt uitvoeren.
Door te kickboksen zul je merken dat je spieren sterker worden. Je conditie verbetert en je wordt dus minder snel moe. Je lichaam wordt gewoon strakker, iets wat mooi en gezond staat. Dus zeker als vrouw hoef je niet bang te zijn dat je eruit gaat zien als een bodybuilder.
Maar voor mannen geldt dit ook. Zij zullen wel wat meer van hun spieren kunnen zien als deze sterker worden, omdat deze meer geprononceerd zijn. Je kunt ze sneller onder de huid zien. Maar de meeste mannen vinden dit mooi staan: ze zien er sportief en strak uit.
Van kickboksen krijg je dus geen grote spierballen. Zie je kickboksers die dit wel hebben, dan besteden zij waarschijnlijk zelf meer aandacht aan krachttraining.
Wil jij een strakker lichaam, met mooie en sterke spieren? Dan is kickboksen echt iets voor jou. Bij Delda Sport kun je het snel onder de knie krijgen. Kies voor privéles of volg een groepstraining. Meer weten? Vul je gegevens in het formulier hieronder in en we nemen snel contact met je op.