Gezonde soep: snel, makkelijk en lekker

Een gezonde soep eten heeft veel voordelen. Dat is tenminste zo als je meer doet dan alleen een zakje opentrekken. Maak jezelf je soep, dan kies je wat erin zit en dat kan van alles zijn. Verse groenten, vlees of vis, gezonde kruiden. Je kunt eindeloos afwisselen met soep. En het is nog snel klaar ook!

Zelf gezonde soep maken

Soep is een ideale maaltijd, maar ook nog eens heerlijk als tussendoortje. Zeker voor sporters is soep gezond. Je krijgt in een keer veel vocht binnen (handig als je je net flink in het zweet hebt gewerkt) en een grote dosis groente.

Dus geef soep een kans als gezonde maaltijd of snelle bron van vocht en energie. Maak een van deze 3 heerlijke soepen en je zult zien dat je vaker naar een soepje grijpt. Als je meteen een grote pan maakt, heb je genoeg voor een paar keer.

1. Rode bietensoep met kip (voor 6 personen)

Ingrediënten:

  • 2 Teentjes knoflook
  • 3 Kipfilets
  • 2 Stengels selderij
  • 3 Rode bieten
  • 1 Witte ui
  • 1 Wortel
  • 1 Eetlepel gemberpoeder
  • 1 Eetlepel olijfolie
  • 350 ml Kippenbouillon

Bereidingswijze:

Snijd de ui, de selderij en de wortel fijn. Pers de knoflook uit. Doe een scheutje olijfolie in een soeppan en bak de groente en de gember 5 minuten aan. Schenk de kippenbouillon erbij. Heb je voorgekookte bieten gekocht, dan hoeft de soep slechts 15 minuten te koken. Gebruik je ongekookte bieten, laat hem dan 30 minuten koken. Snijd de kip in stukjes en bak deze in een braadpan de kip tot ze gaar zijn. Neem de soep van het vuur en gebruik een staafmixer om die te pureren. Voeg de kip eraan toe, voeg peper en zout naar smaak toe en geniet van je soep. Deze rode bietensoep is rijk aan eiwitten (16 gram per 100 gram).

2. Goed vullende gerst- en bonensoep (voor 6 personen)

Ingrediënten:

  • 100 Gram parelgerst
  • 100 Gram voorgekookte witte bonen
  • 400 Gram tomaat
  • 2 Wortelen
  • 4 Teentjes knoflook
  • 2 Uien
  • 1 Stengel bleekselderij
  • 1 takje verse rozemarijn (of een theelepel gedroogde)
  • 400 ml groentebouillon
  • Verse basilicumblaadjes (of een theelepel gedroogde)

Bereidingswijze:

Snijd de wortelen, selderij en de knoflook. Bak de groente kort aan in een soeppan. Voeg de tomaten en de rozemarijn toe en laat dit een paar minuten sudderen. Schenk de bouillon erbij, zet het vuur hoger tot de soep kookt. Doe dan de parelgerst en de bonen erbij. Kijk op de verpakking van de gerst hoe lang deze moet koken (zo’n 20 minuten). Wil je fijne soep, gebruik dan een blender. Maar je kunt de soep ook zo eten. Voeg peper, zout en basilicum toe om de soep af te maken.

Paprika- en pompoensoep (voor 6 personen)

Ingrediënten:

  • 1 Flespompoen
  • 1 Zoete aardappel
  • 4 Rode paprika’s
  • 1 Ui
  • 1 Theelepel komijnpoeder
  • 1 Theelepel vijfkruidenpoeder
  • 1 Theelepel rozemarijn
  • 300 ml groentebouillon

Bereidingswijze:

Neem vier stukken aluminiumfolie en wikkel de stukken om de paprika’s. Warm de oven voor op 160 graden. Rooster de paprika’s in de oven, gedurende 25 minuten. Schil de pompoen en de aardappel en snijd deze in grove stukken. Snipper de ui. Fruit de ui kort in olie, bak dan de aardappel en de pompoen mee. Voeg de kruiden toe. Roerbak een paar minuten tot de smaken goed zijn opgenomen. Voeg de bouillon toe. Haal de paprika’s uit de oven en voeg eveneens aan de soep toe. Laat nu 30 minuten sudderen. Blend de soep tot een glad mengsel en voeg naar smaak rozemarijn, peper en zout toe.

Soep is een gezonde en lekkere maaltijd. Wil jij meer weten over gezonde voeding? Bij Delda Sport kunnen we je helpen om gezond te gaan eten. Neem contact op via onderstaand contactformulier.

Contactformulier >>