Alle informatie over kickboksen

Wil jij meer weten over kickboksen? Misschien vraag je je af of het iets voor je is, maar zou je meer informatie willen over kickboksen. Kickboksen is van oorsprong een oosterse vechtsport, maar je kunt het hier in Nederland ook beoefenen als workout.

Korte geschiedenis van het kickboksen

Kickboksen komt uit Thailand. Het is daar de nationale sport, net zo populair als hier het voetbal is. Het is een echte verdedigingskunst die daar Muay Thai genoemd wordt. Het wordt daar ook door het leger gebruikt.

Vanaf de jaren zestig werd de sport ook in andere landen beoefend, ook in Japan. Zij bedachten er de naam kickboksen voor. Niet veel later werd het kickboksen ook in Amerika en Europa bekend.

In Nederland werd deze sport in 1975 geïntroduceerd door Jan Plas, Jan van Looien en Peter van de Hemel. Ze hadden in Tokio getraind.

Is kickboksen net als gewoon boksen?

Kickboksen lijkt misschien op boksen, maar behalve je vuisten, gebruik je ook je knieën en benen. Je mag dus ook trappen, wat bij het boksen niet is toegestaan. In het kickboksen vind je ook technieken uit taekwondo en karate.

Door het combineren van trappen en stoten, kun je een gevecht aangaan met je tegenstander. Er zijn verschillende stoten en trappen: de directe stoten, hoekstoten en opstoten, de lowkicks, trappen naar het lichaam, het hoofd en afhoudtrappen.

Kickboksen als workout

Er zijn genoeg mensen die wel willen kickboksen, maar het vecht-element niet aantrekkelijk vinden. Dan kun je kickboksen zonder te sparren. Tijdens het sparren simuleer je een kickboksgevecht. Je kunt de technieken op elkaar oefenen. Er wordt dan naar elkaar getrapt en gestoten.

Je loopt tijdens het sparren wel risico op blessures. Dat maakt voor sommige mensen de drempel hoger om te kickboksen. Daarom kun je kickboksen ook alleen gebruiken als workout. Je oefent dan met een bokszak of met de trainer.

Voordelen van kickboksen

Je maakt wel alle bewegingen van het kickboksen en ervaart alle positieve effecten: sterke spieren, een goede conditie en coördinatie. Het is gecombineerde cardio- en krachttraining.

Tijdens het kickboksen verbrand je tussen de 400 en 700 calorieën, dus het is ook een pittige sport, waarmee je ook kunt werken aan gewichtsverlies.

Verder heeft kickboksen ook invloed op je mentale welzijn. Je leert over weerbaarheid, voor jezelf opkomen, je leert omgaan met tegenslagen en als laatste voelt het goed om jezelf te kunnen verdedigen.

Wil jij kickboksen?

Denk je dat kickboksen wel iets voor je kan zijn? Je kunt bij de dichtstbijzijnde kickboksschool een proefles aanvragen. Als je graag wilt kickboksen heb je uiteindelijk beenbeschermers en kickbokshandschoenen nodig. De eerste paar keer kun je die vaak lenen of huren.

Let goed op, op wat voor sfeer er heerst. Belangrijk bij het kickboksen zijn respect voor elkaar en in een veilige omgeving kunnen sporten. Kijk goed hoe de trainers met de deelnemers omgaan. Letten zij goed op hoe men met elkaar omgaat?

Kickboksen bij Delda Sport

Woon je in de omgeving van Amsterdam? Dan kun je bij Delda Sport een proefles aanvragen. Wij werken met ervaren trainers, die veiligheid en respect voor elkaar hoog in het vaandel hebben staan.

Je kunt het kickboksen leren in 1 op 1 lessen of in een small group training. Je gaat aan de slag met je eigen persoonlijke doelen, die worden vastgesteld in een intakegesprek.

Nu heb je een beter beeld van wat kickboksen eigenlijk is. Heb je zin gekregen om te beginnen met kickboksen? Vul dan onderstaand formulier in om een gratis intakegesprek aan te vragen. We nemen binnen 12 uur contact met je op.

Intakeformulier >>