10 Gezonde vervangers voor frisdrank: Weg met Coca Cola en Fanta

Ben je klaar met ongezonde dranken zoals cola en sinas, maar wil je wel gevarieerd en lekker blijven drinken? Hier 10 vervangers die lekker en gezond zijn.

In het artikel over de voedingstrends heb je kunnen lezen dat we steeds bewuster worden van onze gezondheid en de voeding die we eten. Eerlijke, pure en gezonde voeding is een prioriteit en daar past frisdrank niet meer bij. De meeste frisdranken zitten namelijk vol suikers, soms tot wel tien suikerklontjes per glas.

Een Cola op zijn tijd kan geen kwaad, maar elke dag een glas frisdrank kan je resultaten op weg naar gezondheid of een slanker lijf flink in de weg staan. Een glas water drinken in plaats van een glas frisdrank is uiteraard een veel beter idee. Echter, omdat de meeste mensen water een beetje saai vinden, hebben wij tien vervangingen voor frisdrank voor je op een rij gezet die lekker en gezond(er) zijn.

Infused water

Een makkelijke manier om meer water te drinken in plaats van frisdrank, is het drinken van infused water. Het is heel simpel: je vult een karaf met water, voegt daar fruit en/of diverse verse kruiden aan toe. Denk aan limoen, sinaasappel, grapefruit, blauwe bessen, aardbeien, komkommer, munt, gember, tijm, kaneelstokjes, appel etc. Je kunt eindeloos variëren en jouw favoriete drankje creëren. Ook leuk: vries ijsblokjes in met een stukje fruit en wat kruiden. Ziet er super leuk uit en geeft net wat extra smaak.

Astis bubbles

Voor iedereen die frisdrank bubbels niet wil missen, maar wel een gezond drankje wil zonder zoetstoffen of chemische smaakstoffen, is er Astis bubbles. Dit is een honderd procent natuurlijke koolzuurrijke drank. Het bevat kruiden-, fruit-en vruchtenextracten van o.a. appel, bieten, vlierbessenwijn, salvia, echinacea, calendula en urtica.

De kruiden hebben een vitaal effect op de weerstand en conditie van het lichaam. Bovendien werken deze extracten zuiverend en hydraterend. De smaak doet een beetje denken aan Spa appel, maar dan met een licht zuurtje erin. Met minder dan 1 kcal en zonder chemische toevoegingen mag dit drankje niet in deze lijst ontbreken.

Kokoswater

Kokoswater, het sap uit jonge kokosnoten, blijft een favoriet. Het sap is erg voedzaam en bevat weinig vet, suikers of calorieën. Natuurlijk kokoswater bevat 5 essentiële elektrolyten - kalium, magnesium, calcium, natrium en fosfor. Kokoswater is daardoor een ideale sportdrank: het vult de mineralen snel aan die tijdens het sporten verloren zijn gegaan.

Let er bij kokoswater op dat er geen extra suiker aan toe is gevoegd. Vaak wordt kokoswater gemaakt uit kokosnoot extract met toegevoegd water en suiker; dit is veel goedkoper om te produceren, maar veel minder gezond. Idealiter ligt het suikergehalte bij kokoswater rond de 3 gram per 100 ml, maximaal 5 gram per 100 ml. Als er meer suiker in zit, is het vaak extra toegevoegd.

Bekijk dus goed de ingrediënten voordat je enthousiast een liter kokoswater opdrinkt. Wil je zeker weten dat je puur kokoswater drinkt? Op de markt, bij de toko of natuurwinkel kun je vaak verse jonge kokosnoten vinden die ze voor je open hakken. Heerlijk met een beetje limoensap erin!

Groente elixer water: Berkenwater en artisjokwater

Een nieuwe speler op de gezonde drankjes markt; berkenwater. We zullen steeds vaker flesjes met berkensap (extract) tegenkomen. Berkensap of berkenwater bevat veel mineralen en spoorelementen. Vroeger werd berkenwater vooral gebruikt om haargroei te stimuleren, of om kwalen zoals jicht, reuma en hooikoorts te bestrijden.

Los daarvan is berkensap ideaal om je lichaam te zuiveren. Berkensap heeft namelijk een drainerende werking; het stimuleer de afscheiding van vocht en afvalstoffen. Door de zuiverende werking kan het ook je huid een oppepper geven.

Nog een nieuwkomer op de gezonde drankjes lijst: artisjokwater. Het klinkt heel vies, maar het schijnt een heerlijke zoete smaak te hebben. Het water is rijk aan magnesium, kalium en vitamine C en bevat slechts 30 kcal per portie. Bovendien heeft artisjokwater - net als berkensap - een zuiverende en vochtafdrijvende werking.


 Groene smoothies

Ben je niet zo’n fan van groente? Probeer het dan eens in een smoothie te verwerken. Kies een bladgroente, voeg hier water en 2 stuks fruit aan toe en blenden maar. Door het zoete van het fruit proef je de groente niet. Voedzaam, vullend en een handige manier om toch groente binnen te krijgen! Geen tijd om zelf alles te snijden? In de supermarkt kun je handige smoothie mixen vinden in de diepvries, of kant en klare groente smoothies kopen.

Groente shotjes en groentesap

Een blikje Cola kan je een tijdelijke energie boost geven, maar een energie dip is later onvermijdelijk. Een beter alternatief is een groente shotje of vers groentesap; hier kom je gegarandeerd de dag mee door.

Een shotje of groentesap wordt gemaakt van honderd procent groente en verse kruiden en worden vaak in de slowjuicer geperst. Er zit bijna geen suiker in en is erg laag in calorieën. Vooral schotjes met gember, aloë vera en citroen zijn populair. Let er wel op dat als je citroensap gebruikt, je het drankje door een rietje drinkt zodat je tandglazuur niet beschadigd raakt.

Zelfgemaakte ijsthee

In plaats van kant en klare ijsthee vol met suikers, is het zelf maken van ijsthee een veel slimmer alternatief. In Amerika is het al jaren een trend om homemade ice tea te drinken, in Nederland begint het langzaam op te komen. Het maken van ijsthee is heel eenvoudig en goedkoop. Zet een grote pot thee met jouw favoriete smaak, laat het afkoelen en voeg een paar druppels stevia toe. Serveer met ijsklontjes of wat verse kruiden en vruchtjes.

Kombucha

Kombucha is een gefermenteerde drank gemaakt van gezoete thee met een toegevoegde combinatie van melkzuurbacteriën en gisten van de kombucha zwam. Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product (in dit geval de suikers), waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk van het product verandert. Bij Kombucha thee krijg je uiteindelijk een licht sprankelende, fris appel- champagne smaak.

Gefermenteerde voeding is een prebiotica, waardoor het een gunstige invloed heeft op de darmbacteriën. Hierdoor zou het tevens goed zijn voor het immuunsysteem. Het proberen waard! Het enige nadeel van kombucha is dat soms niet alle suikers zijn omgezet door de bacteriën. Hierdoor kun je onnodig extra suikers binnen krijgen. Proeft het drankje te zoet? Beter om het dan toch maar te laten staan.


Bullet proof coffee & Ice-choco coffee

Eerlijk is eerlijk. Als je Cola laat staan, kun je ook de cafeïne kick missen. Een gezonder alternatief waarbij je toch je nodige dosis cafeïne binnen krijgt, is bullet proof coffee of ice coffee. Bullet proof coffee is een echte hype in de VS. Kort gezegd is het koffie met roomboter en kokosolie. De koffie zou je idealiter s’ochtends vroeg moeten drinken, zodat je direct een lading voedzame vetten binnen krijgt en lang een verzadigd gevoel behoudt. Het schijnt dat je direct een boost krijgt en dat het goed zou zijn voor je hersenen en hormoonbalans vanwege de omega 3 en 6 vetzuren.

Sommige bullet proof coffee fans vervangen hun ontbijt door deze koffie. Een kopje bevat immers al snel 200 a 300 kcal.  Een calorie vriendelijkere optie is zelfgemaakte (choco) ice coffee. Simpel: doe espresso en/of een scoop rauwe cacao poeder in de blender met suikervrije amandelmelk, stevia en een handje ijsblokjes. Heerlijk verfrissend drankje en zeer laag in calorieën!

Gezonde 'Slushpuppy

Een normale slushpuppy bevat al gauw 100 kcal, een lading suiker en vooral ook heel veel kleur-en smaakstoffen die je beter kunt vermijden. Wil je een verfrissend en voedzaam koel drankje? Maak dan je eigen ’slushpuppy’ van diepvriesfruit in combinatie met ongezoete melkvervanger en eventueel extra ijsblokjes en zoetstof.

Je kunt er bovendien een scoop whey-protein of andere poeders aan toe voegen om na een training sneller te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan een doosje diepvries aardbeien met ongezoete amandelmelk, een paar druppels stevia, een scoop whey-protein en wat glutamine. En mocht je zin hebben in sorbet ijs, voeg dan gewoon geen tot heel weinig melk toe zodat je een dikkere massa ijs krijgt.

Wat is jouw favoriete frisdrank vervanger?