Bokszak of boksbal thuis ophangen

Om thuis een boksbal of bokszak te kunnen ophangen, is het belangrijk je goed voor te bereiden. Je kunt alleen veilig trainen en alles uit je bokszak/boksbal halen als hij stevig vastzit.

In dit artikel geven we je tips en laten we je verschillende video’s zien over hoe je een bokszak kunt plaatsen of ophangen.

Hoe hang je een Bokszak op video’s

Er zijn verschillende manieren om een bokszak op te hangen. In de onderstaande video’s kun je verschillende methodes zien.

Waarom trainen met een bokszak of boksbal?

Boksen en kickboksen zijn sporten waarmee je goed aan je lichamelijke fitheid kunt werken. Je krijgt een betere conditie, je kunt afvallen en je ontwikkelt sterke spieren. Je kunt niet alleen in de sportschool sporten, maar ook thuis, als je een bokszak of boksbal ophangt.

Je kunt voor jezelf trainen of je kunt gebruik maken van onze online zak training work- outs met ons online programma Kickboks Masters. Hierin staan verschillende zaktraining work-outs waarbij je werkt aan je conditie en spieropbouw.

De bokszak geeft veel weerstand, zodat je kracht en precisie kunt trainen. Met de boksbal train je om je snelheid te verbeteren en het helpt je met behendigheid. Je traint voornamelijk je vuistslagen, niet je traptechniek.

Bokszak

Op een grote bokszak kunt je zowel stoten en trappen oefenen, op de kleinere alleen stoten. Als je dus een bokszak wilt uitkiezen, is het belangrijk te bedenken wat je wilt kunnen trainen.

Bokszak van 180 cm: geschikt voor trappen en stoten. Deze zakken zijn geschikt voor lowkicks en highkicks. Ze zijn ook zwaar, zodat ze niet al te hard gaan zwaaien.

Bokszak van 150 cm: geschikt voor trappen en stoten, alleen lowkicks zijn eigenlijk niet te doen, omdat ze daar te hoog voor hangen.

Bokszak van 100 cm: Alleen geschikt voor stoten, deze kun je ook makkelijk opruimen als je klaar bent met trainen.

Boksbal

Deze gebruik je om je snelheid en je behendigheid te verbeteren. Je hangt hem op, gespannen tussen twee elastieken of hij staat op een standaard. Hieronder bespreken we daarom alleen het ophangen van een bokszak. Als je je boksbal aan het plafond wilt hangen, kun je dezelfde informatie gebruiken.

Bokszak aanschaffen

Wil je er een bokszak kopen, dan is het goed om op de volgende punten te letten:

Vulling van de bokszak

De vulling van de bokszak bepaalt hoe je training aanvoelt, hoe de zak reageert. Kijk dus goed bij de beschrijving van de zak, waarmee deze gevuld is. Er zijn verschillende soorten vulling die veel gebruikt worden: zand, textielsnippers, leersnippers, zaagsel, rubber en zelfs rijst.

De ene vulling is zwaarder dan de andere. Een bokszak gevuld met zand is enorm zwaar. Dit heeft als voordeel dat de bokszak heel stabiel is, maar het betekent ook een groter gewicht aan je muur of plafond. Zorg dus wel dat je bokszak daadwerkelijk veilig opgehangen kan worden.

Gewicht van de bokszak

Zoals gezegd bepaalt de vulling hoe zwaar een bokszak is, maar ook de lengte maakt natuurlijk uit. Kies voor een zware vulling als zand of leersnippers, als je van plan bent vaak en intensief te trainen.

Vooral als je traint om kracht op te bouwen, is een zware en lange bokszak een goede keuze. In dat geval schaf je een bokszak aan die ongeveer 70% van je eigen lichaamsgewicht is. Leg je de nadruk meer op conditie, dan kun je voor een lichtere gaan.

Verder is ook de lengte van belang. Een lange bokszak is natuurlijk zwaarder dan een kortere. Het voordeel is dat zware zakken stabiel zijn en daarom niet makkelijk zullen gaan zwaaien. Bij een lichte zak zul je daar wel meer last van hebben.

Waar is de bokszak van gemaakt?

De buitenkant van de bokszak kan gemaakt zijn van verschillende materialen. Dat zijn bijvoorbeeld bisonyl, leer, canvas of nylon. De meeste hebben een omhulsel van bisonyl, wat ook gebruikt wordt als vrachtwagenzeil.

Het voordeel is dat dit zeer sterk is en je kunt het makkelijk schoonmaken. In principe is het ook geschikt om buiten gebruikt te worden, maar bedenk wel dat de vulling vochtig kan worden en uiteindelijk zal gaan schimmelen. Berg je bokszak na gebruik dan ook altijd binnen op.

Stoffen zoals nylon en canvas slijten sneller. Leer daarentegen is heel duurzaam, maar bokszakken van leer zijn duur in aanschaf.

Staand of hangend

Een hangende bokszak geeft je de mogelijkheid voor een afwisselende training. Een staande bokszak heeft echter als voordeel dat er geen montage voor nodig is. Ook kun je deze bokszakken meestal verplaatsen of opbergen. Heb je hem aan het plafond hangen, dan kan hij ook wel eens in de weg hangen.

Het is zeker ideaal voor mensen die hun bokszak niet aan het plafond kunnen hangen. Houd er wel rekening mee dat je staande bokszak beschikt over een veermechanisme. Dit voorkomt omvallen.

Waar koop je je bokszak?

Je kunt een bokszak bij een sportzaak aanschaffen (online of in een winkel). Het is aan te raden om een bokszak te gaan bekijken en te ervaren hoe het stoten op de zak aanvoelt. Je kunt dan de verschillende materialen voelen (voor het omhulsel en de vulling), en kijken wat je het prettigste vindt.

Een nieuwe bokszak is een behoorlijke investering. Kleinere bokszakken zijn er vanaf 100 euro, maar grotere bokszakken kosten algauw meer dan 200 euro. Kijk ook eens rond op Marktplaats, waar mensen tweedehands bokszakken aanbieden voor een mooi prijsje.

De plek voor een bokszak

Op zich kun je een bokszak overal hangen, waar jij dat wilt: je slaapkamer, de kelder, een garage of op zolder. Maar dit hangt natuurlijk ook af van hoeveel ruimte je hebt en of het plafond of de muur daar stevig genoeg is.

Een bokszak kan aan de muur of aan het plafond hangen. Het mooiste is het natuurlijk, als je ook helemaal om de zak heen kunt bewegen. Dat is van belang als je wilt trainen op voetenwerk en alle technieken.

Maar houd er ook rekening mee dat de bokszak zelf beweegt. Hij zal heen en weer zwaaien en daar moet ruimte voor zijn, zodat hij niet ergens tegenaan komt. Let er ook op, dat jij zelf nog ruimte hebt om uit te wijken voor de zwaaiende bokszak.

Als je bokszak aan het plafond wilt hangen, moet je goed opletten dat je dit op de juiste manier doet. Het beste is om hem aan een stevige steunbalk te bevestigen. Als je de zak ophangt aan materiaal dat daar niet geschikt voor is, zoals gipsplaten, dan zal je plafond stuk gaan.

Niet alleen zorgt dat voor schade. De bokszak kan ook naar beneden vallen, waardoor jij geraakt kunt worden. Een grote bokszak weegt al gauw bijna 50 kilo, dus dat kan serieuze blessures opleveren.

Houd er rekening mee dat het plafond niet alleen het gewicht van de bokszak moet kunnen dragen, maar ook de impact van het zwaaien. Het is handig om een detectieapparaat te gebruiken om een steunbalk te vinden die stevig genoeg is.

De bokszak aan het plafond hangen: zo doe je dat

Stap 1

Kies een balk uit: Steunbalken lopen door het plafond, vaak met 40 cm tussenruimte. Je kunt op het plafond kloppen: bij een hol geluid zit er geen balk, bij een dof geluid wel.

Stap 2

Gebruik een oogbout om de zak aan te hangen. Gebruik geen haak, de zak kan daar gemakkelijk af zwaaien. Boor een gat in de steunbalk en draai de oogbout in. Bij de zak zit een S-haak geleverd, die je aan de kettingen van de zak moet vastmaken.

Bevestig de kettingen aan de S-haak en aan de hoeken van de bokszak en hang de zak aan de oogbout.

Thuis trainen met een bokszak? Klik hier om nu direct een gratis bokszaktraining te ontvangen >>  

Een beugel gebruiken

Een andere manier om de bokszak aan het plafond te hangen is met behulp van een beugel. Deze beugel bevestig je aan een balk van 5 x 15 cm, die je op zijn beurt weer aan meerdere balken in het plafond hebt geschroefd. De bokszak hang je daarna aan de beugel.

Andere manieren om een bokszak op te hangen

Muurbeugel

Is je plafond niet geschikt om een bokszak op te hangen of heb je geen ruimte? Dan is de muurbeugel een goed alternatief. Als je een muurbeugel koopt, zitten daar over het algemeen alle materialen bij die je nodig hebt.

De muren van de ruimte moeten wel van steen zijn, anders zullen ze het gewicht van de bokszak niet houden. Hang de muurbeugel vlak onder het plafond op, volgens de gebruiksaanwijzing.

Standaard

Een andere optie is om de bokszak aan een standaard te bevestigen. Deze moet van goede kwaliteit zijn en zwaar genoeg, om te voorkomen dat je bokszak omvalt of verschuift als je hem gebruikt.

Voor een grote bokszak heb je een standaard nodig van tenminste 150 kg. Voor een lichtere zak is eentje van 50 kg genoeg. Er zijn ook standaards die je met water of zand kunt vullen.

Zorg dat je een goede plek uitkiest voor de standaard. Verplaatsen kan lastig zijn, omdat het gecombineerde gewicht zwaar is. Sommige standaards hebben wieltjes, maar niet altijd.

Met deze informatie kun jij nu ook je bokszak of boksbal ophangen. Let altijd op je eigen veiligheid en zorg dat je bokszak goed is opgehangen. Doordat er sprake is van zware gewichten, zit een ongeluk in een klein hoekje. En je wilt natuurlijk ook geen schade aan je huis.

Lukt het je niet in je eentje, dan kun je natuurlijk ook altijd hulp inschakelen van iemand anders.

Video’s om te trainen op de bokszak

Wil je trainings video’s van bokszaktrainingen om zo lekker los te gaan op jouw bokszak? Koop dan het programma Kickboks Masters waar een hele bibliotheek aan zaktrainingen in zit.

Op deze manier kun je lekker zelfstandig trainen, terwijl jouw eigen trainer jou zegt wat je moet doen.

Hieronder een screenshot van het programma wanneer je ingelogd bent.

De zaktrainingen is 1 module uit kickboks Masters.  Hieronder kun je zien wat je allemaal krijgt bij dit Online Kickboks programma

Kickboks Masters bestaat uit:
– 14 modules: Aanleren basistechnieken kickboksen
– Premium Zaktrainingstraject: Bibliotheek met zaktrainingen + (elke week nieuwe online)
-Checklist: Zo vind je de ideale kickboksschool
– Gezonde voedingsschema’s
– 2 x tijdelijke Bonus:
– Bonus: De basistechnieken toepassen in de praktijk
– Bonus: 2x Persoonlijke feedback sessie

Bekijk Kickboks Masters hier >>