Acht dingen die je dieet ongemerkt saboteren

De zomer staat weer voor de deur en dat betekent dat de meesten van ons weer op hun lijn gaan letten. De frietjes en stamppotten met jus maken plaats voor frisse, lichte salades en fruit. Ook in de sportschool zetten we een extra tandje bij. In het begin zijn de resultaten om blij van te worden, maar na een paar weken boeken we geen vooruitgang meer en zijn we zelfs wat aangekomen. Hoe kan dat? Je doet toch zo je best om minder te eten en meer te sporten? Helaas denken we vaak dat we goed bezig zijn, maar onbewust saboteren we onze resultaten door ingesleten patronen. In dit artikel zetten we acht veel voorkomende ’fouten’ op een rij die jouw dieet saboteren. 

1. Onbeperkt gezond eten 

Sommige mensen denken dat als een product gezond is je er onbeperkt van kan eten zonder aan te komen. Denk hierbij aan avocado’s, bananen, dadels, noten, kokosnoot of olijfolie. Het is tenslotte gezond en het zou bijdragen aan een ’gezond hormoonbalans’. Deze producten zitten inderdaad vol met goede stoffen die een positieve bijdragen leveren aan onze gezondheid, maar vaak vergeten we dat deze producten ook vol met calorieën zitten. Een klein handje noten bevat al gauw meer dan 300 calorieën, hetzelfde geldt voor een avocado. Als je niet goed oplet zit op je een dag al heel snel boven je calorie behoefte. Gezonde producten zijn zeker aan te raden en passen absoluut in een gezond dieet, mits met mate. 


2. Te grote porties eten

Onbewust gaan we steeds meer eten. Een broodje is niet meer een standaard broodje, maar vaak een XL sandwich met extra toevoegingen, goed voor zo’n 600 à 700 calorieën. Ook scheppen we vaak meerdere keren op waardoor we te veel eten, zeker als we ons af laten leiden door de tv. Het verzadigingsmechanisme is bij sommige mensen zo in de war, dat we niet meer voelen wanneer genoeg voldoende is. Mindfull eten, dus bewust en met aandacht eten zonder afleidingen van tv of krant, kan helpen om weer kleinere porties te eten. 

3. Tijdens het koken hapjes nemen

Veel mensen doen het zonder dat ze zich er bewust van zijn: tijdens het koken continue hapjes nemen van wat ze maken. Tegen de tijd dat de maaltijd op tafel staat hebben zij al een complete maaltijd achter hun kiezen. Er is niks mis met af en toe een hapje proeven, maar let erop dat je niet continue zit te snoepen tijdens het eten. Tenzij het groente is. 

4. Sausjes toevoegen

Sausjes en smeersels zitten vaak vol met lege calorieën die van een gezonde salade een caloriebom kunnen maken. De meeste sausjes zijn gebaseerd op mayonaise, zitten vol met suikers en dragen niks bij aan de gezondheid. Als je een salade eet, laat dan de kant en klaar sausjes staan en maak zelf een magere dressing van yoghurt of balsamico azijn met een klein beetje olijfolie. Let er wel op dat een eetlepel olie al snel 100 calorieën oplevert. 

5. Laat je niet misleiden door ’gezonde’ verpakkingen

Voedingsproducenten doen er vaak alles aan om hun ongezonde producten gezonder te doen lijken, zodat het beter verkocht wordt. Van ongeloofwaardige gezondheidsclaims tot organisch kleurgebruik en misleidende logo’s en afbeeldingen. Trap niet zomaar in mooie namen, logo’s en beloften op productverpakkingen, maar bekijk bewust de ingrediëntenlijst van het product. 

6. Te veel light producten eten 

Veel mensen kiezen tijdens hun dieet voor light producten waar weinig vet in zit. Echter krijgen ze hierdoor ongemerkt veel suikers binnen. De vetten worden namelijk vaak vervangen door suikers, om het product toch nog lekker te laten smaken. Ook zitten light producten vaak vol met chemische zoetstoffen, waar het lijf niet zo veel mee kan. De hersenen kennen niet echt het verschil tussen de zoete smaak van suiker of de zoete smaak van chemische stoffen zoals aspartaam. Als je lijf zoet proeft, verwacht het calorieën. Bij producten die gezoet zijn met chemische zoetstoffen krijgt je lijf deze calorieën niet binnen, raakt het in de war en blijft het vragen om die extra calorieën. Hiermee lok je eetbuien uit en eet je vaak meer om toch verzadigd te raken. Wil je toch iets zoets neem dan liever een stuk fruit, maar let op dat je dit niet teveel neemt, zie punt 1.

7. Te weinig calorieën eten

Een crashdieet is geen goed idee. Het is namelijk enorm moeilijk om een dieet van 1000 calorieën vol te houden voor een langer termijn zonder eetbuien te krijgen. Het is een tijdelijke oplossing, maar brengt je vaak verder van huis. Een dieet gebaseerd op te weinig calorieën verstoort de stofwisseling. Je lijf denkt namelijk dat er schaarse tijden aankomen en gaat op langere termijn vet opslaan. Hierdoor val jij op een gegeven moment niet meer af en moet je steeds minder gaan eten om wel af te vallen. Bovendien kunnen de processen in je lijf ernstig verstoord worden, zoals de werking van je schildklier. Je lokt het welbekende jojo effect uit, waardoor je na de zomer zelfs zwaarder kunt worden dan toen je met je crashdieet begon. Kies liever voor een gezonde lifestyle waarbij je op een langzame, maar duurzame manier afvalt.


8. Alles eten wat je wilt als je gesport hebt

Vaak gaan mensen meer eten als ze gesport hebben, onder het mom ’dit heb ik wel verdiend’. Meestal eten ze hierbij de calorieën die verbrand zijn er binnen no time weer bij en vaak zelfs meer. Sporten kun je inzetten om je lijf te vormen en je metabolisme te verhogen (krachttraining), of om een extra calorie tekort te creëren door bijvoorbeeld cardio. Uiteraard werkt dit niet als je het tiendubbele aan calorieën erbij gaat eten. Dus niet meer naar die friettent als je uit de sportschol komt!


Wil jij voedingsadvies? Meld je dan snel aan voor onze inbodyscan!