De regels van boksen: Wat mag wel en wat mag niet in een bokswedstrijd
Met de wedstrijd van de eeuw Mcgregor tegen Mayweather voor de deur leek het ons goed om eens duidelijk de regels van boksen op te stellen. Lees hier wat wel en niet mag bij het boksen.
Boksen lijkt heel simpel. Trek twee mensen handschoenen aan en laat ze naar elkaar uithalen. Toch is het wel iets ingewikkelder dan dat. Er zijn namelijk allerlei regels verbonden aan officiële bokswedstrijden. Deze set aan regels staan ook wel bekend als de Queensberry regels. Deze regels zijn genoemd naar de markies van Queensberry, John Douglas. Hij bedacht in Londen in 1865 de regels waarlangs een bokswedstrijd moest plaatsvinden. De regels worden in zeer grote lijnen tegenwoordig nog altijd nageleefd. Dit zorgt ervoor dat bokswedstrijden overal ter wereld gelijk aan elkaar kunnen zijn.
De ring en de handschoenen
Dankzij de opgestelde regels kennen bokswedstrijden vaste voorschriften waar het gaat om handschoenen en de ring waarin gevochten wordt. Hoewel er ook nog altijd zogenaamde bare knuckle fights bestaan, is in de bokssport het dragen van handschoenen officieel verplicht. Zoals het ook verplicht is om in een ring te vechten. De ring moet ongeveer 24 voet, of zeven vierkante meter, zijn. Voor de handschoenen gelden wat verschillende regels. Dit hangt bijvoorbeeld af van de gewichtsklasse waarin de boksers uitkomen. Wel is het zo dat ze altijd tussen de 200 en 275 gram moeten wegen. Lichtere handschoenen zijn dan voor lichtere boksers.
Gewichtsklassen
Boksers komen uit in gewichtsklassen. De ondergrens van een bepaalde klasse is de bovengrens van de klasse eronder en de bovengrens is het gewicht waarnaar de klasse genoemd wordt. De gewichtsklassen zijn later ingevoerd dan de andere regels. Zo zijn ze voor het eerst officieel vastgelegd in 1909 en later geperfectioneerd in 1920. Er komen nog altijd nieuwe gewichtsklassen bij. In 2007 is bijvoorbeeld het zogenaamde atoomgewicht toegevoegd. Dit is voor vechters die niet meer dan 46 kilogram wegen. De zwaarste klasse, het zwaargewicht, kent geen bovengrens. Iedereen die meer dan negentig kilo weegt kan hierin uitkomen.
Ander gewicht
Er zijn mogelijkheden om in andere gewichtsklassen te vechten. Professionele boksers mogen omhoog en om laag gaan in gewicht. Het is ook mogelijk om uit een lichtere klasse over te stappen naar een zwaardere klasse zonder zelf in gewicht aan te komen. Omgekeerd mag een zwaardere bokser nooit in een klasse onder zijn daadwerkelijke gewicht vechten. Soms worden aparte regels opgesteld over gewicht. Dit is dan bijvoorbeeld een middenweg tussen een zware en een lichte bokser. Dit noemt men catch weight. Dit is een gewicht dat niet bij een officiële klasse hoort. Hier zijn dus ook geen titels in te verdienen.
Het gevecht
Een bokswedstrijd is verdeeld in ronden. Elke ronde duurt drie minuten en tussen de rondes wordt één minuut rust genomen. Vroeger ging dit tot maximaal vijftien ronden. Tegenwoordig is twaalf ronden de bovengrens. Het is echter niet altijd verplicht om twaalf ronden te vechten. Er kan afgesproken worden dat een gevecht bijvoorbeeld 6, 8, 9 of 10 ronden duurt. Titelgevechten mogen over het algemeen niet korter duren dan twaalf ronden. Wanneer de boksers de volle twaalf ronden overleven, dan moet een jury bestaande uit drie leden beslissen welke van de twee vechters als winnaar uit de ring mag stappen. Dit doen zij door punten te geven. Dit leidt soms tot controverse omdat het subjectief is.
Voortijdig beslissen
Er zijn mogelijkheden om een gevecht voortijdig te beslissen. In de eerste plaats is dat door de knock-out. Dit is wanneer de tegenstander neer wordt geslagen en tien tellen blijft liggen. Wie na tien tellen niet is opgestaan heeft verloren. Een andere manier is de technische knock-out. De verliezer staat dan op het punt om knock-out te gaan omdat hij veel rake stoten achter elkaar moet incasseren. De scheidsrechter stopt het gevecht dan net voor hij neergaat waarna het gevecht niet meer hervat wordt. Dit kan bijvoorbeeld ook worden gedaan wanneer één van de vechters geblesseerd raakt.
Wat mag niet?
Boksen mag uitsluitend met de vuisten, die dus in handschoenen zijn gestoken, worden gedaan. Dit betekent dat er niet geschopt mag worden, niet geworsteld mag worden. Er mogen geen armklemmen of wurgklemmen worden ingezet en er mag ook niet gebeten worden. Tot slot mag er niet onder de gordel, ruwweg rond de middel, worden geslagen. Wanneer deze dingen wel gebeuren kunnen waarschuwingen, puntaftrek en tot slot ook uitsluiting volgen. Degene die zich niet aan de regels houdt verliest dan de wedstrijd. Ook beledigen kan leiden tot een straf die zelfs kan oplopen tot uitsluiting van het gevecht. Een man die neergaat, wanneer hij dus tenminste op één knie zit, mag niet meer worden aangevallen.
Andere regels
Er zijn nog een aantal andere regels die belangrijk zijn maar minder vaak voorkomen. De schoenen die gedragen worden mogen bijvoorbeeld geen spikes bevatten. Wanneer een handschoen kapot gaat moet deze vervangen worden. Gebitsbescherming moet altijd gedragen worden. De scheidsrechter kan het gevecht stilleggen met een time-out. De scheidsrechter kan ook het gevecht staken en op een later moment hervatten. Sommige gevechten eindigen onbeslist. Dit kan in de vorm van een gelijkspel of daadwerkelijk door het gevecht onbeslist te laten zijn.
Wil jij in 1 sessie kunnen boksen? Vraag dan nu een Personal boks sessie aan met 1 van onze personal trainers.
Vraag hier een Priveles boksen aan >>