10 Tips hoe je op gewicht kunt blijven tijdens de feestdagen

Kerstdiners, toetjes, champagne, wijn, oliebollen en appelflappen. Heerlijke lekkernijen tijdens de feestdagen, maar bomvol calorieën. Het is niet zo gek dat mensen flink wat kilo's aankomen tijdens de feestdagen. Deze extra feestkilo's proberen we vanaf 1 januari vaak fanatiek weer eraf te krijgen door extreme diëten en heel veel cardio. Helaas werkt dit meestal niet en komen we elk jaar een klein beetje aan. Zonde!

Probeer dit jaar eens de schade zo veel mogelijk te beperken tijdens de feestdagen, zodat je je op 1 januari een stuk fitter en lekkerder voelt. Om je hierin te helpen geven we in dit artikel 10 tips hoe je lekker kunt eten (en drinken) tijdens de feestdagen en toch op gewicht kunt blijven!

1. Behoud je gezonde routine en structuur

Vaak komen mensen rond de feestdagen niet alleen aan doordat ze meer eten dan normaal, maar vooral ook omdat ze hun normale routines doorbreken tijdens de vakantie. Ze slaan hun sportlessen over en het gestructureerde eten maakt plaats voor snaaien. Probeer je echter zo veel mogelijk aan je sport- en eetroutine te houden; sport je 3 keer per week?

Blijf dit dan doen tijdens de vakantie. Als de sportschool gesloten is door de feestdagen, bedenk dan een andere manier om te bewegen, bijvoorbeeld buiten in de natuur, of doe thuis een training. Blijf tevens gestructureerd eten (ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes), zodat je niet gaat snaaien.  

2. Beweeg (extra)

Heb je een kerstdiner gepland en weet je dat dit een calorierijke maaltijd zal zijn? Zorg dan dat je die dag extra beweging krijgt. Op gewicht blijven is een kwestie van niet meer calorieën eten dan je verbrandt. Dus hoe meer je beweegt, hoe meer je verbrandt en kunt eten zonder aan te komen.

Ren een extra rondje voor het diner, maak een familiewandeling, dans tijdens het kerstfeest of ga schaatsen met je vrienden. Hoe meer beweging hoe beter!

3. Eet overdag slim en sla geen maaltijden over

Eet op de kerstdagen overdag gezonde maaltijden die laag zijn in calorieën, maar die wel vullend zijn. Ontbijt bijvoorbeeld met een magere omelet of wat magere kwark, lunch met een salade met extra magere eiwitten die goed verzadigen. Hierdoor bespaar je wat calorieën voor later op de dag, maar ben je toch verzadigd waardoor je voorkomt dat je gaat snaaien.

Sla vooral geen maaltijden over; hierdoor kun je minder goed de verleidingen weerstaan waardoor je waarschijnlijk heel veel extra calorieën zult eten in de avond (en al het onnodige hongerlijden teniet zal doen). 

4. Kies voor gezonde lekkere snacks

Organiseer je zelf een kerstdiner of borrel? Zorg dan dat er ook gezonde snacks zijn naast de ongezonde snack. Gevulde tomaatjes en champignons, verse dadels, rauwkost in de vorm van sterretjes met humus, etc.

Zorg ervoor dat de gezonde snacks aantrekkelijk gepresenteerd worden zodat jij en je gasten hier graag van eten. 



5. Maak een gezondere versie van jouw favoriete gerechten

Probeer jouw favoriete maaltijd zo puur en gezond mogelijk te bereiden. Maak zelf magere sausjes in plaats van vette kant-en-klaar sauzen, grill het vlees in plaats van het te bakken of kies voor mager vlees en vis uit de oven. Zet extra groentegerechten op tafel en presenteer het aantrekkelijk.

Maak een gezondere magere kwarktaart als toetje in plaats van een calorierijke slagroom taart. Net zo lekker, en niemand die het door zal hebben dat het stiekem veel gezonder is!

6. Ga nooit met honger naar het kerstdiner

Als je met veel honger naar een kerstdiner gaat, zul je waarschijnlijk gaan overeten. Zorg daarom dat je voordat je naar het diner gaat iets voedzaam eet wat een licht vullend gevoel geeft.

Een eiwitshake, een eitje, wat kipfilet en rauwkost kunnen goed helpen om niet al te hongerig aan tafel te gaan en je vol te proppen tijdens het diner. 

7. Maak slimme keuzes tijdens het kerstdiner

Vaak wordt tijdens een kerstdiner altijd wel iets geserveerd wat lekker is en toch ook gezond. Kies voor (magere) eiwitten en vooral voor veel groente. Bijvoorbeeld kip, vis en salade. Schep een extra portie groente op en probeer calorierijke sauzen te vermijden. 

8. Geniet met mate

Je hoeft niet al het ongezonde eten te laten staan; geniet van dat lekkere toetje en een oliebol, maar kies bewust. Kies hetgeen jij echt lekker vindt en geniet hier echt van. Geniet wel met mate; je hoeft niet alles te eten wat op tafel staat, jij blijft in controle.

Eet niet 5 oliebollen  ‘omdat je het nu toch al hebt verpest’. Houd het bij 1 oliebol, 1 bolletje ijs of 1 appelflap en geniet er oprecht van.  Zo beperk je de ‘schade’. 


9. Kies voor een kleiner bord

Klinkt heel flauw, maar het werkt wel. Hierdoor lijkt het alsof je meer eet en zul je je sneller verzadigd voelen.
Bovendien zullen mensen ook niet gauw extra eten op je bord scheppen, omdat deze snel vol ligt. 

10. Geniet van de alcohol, maar drink met mate

Als je te veel alcohol drinkt is de kans groot dat je je qua eten laat gaan. Alcohol is een van de grote boosdoeners als het gaat om die extra feestkilo’s. Drink daarom bewust; drink niet te veel en drink veel water tussendoor.

Laat mixdrankjes staan en kies voor de drankjes laag in calorieën, zoals champagne of wodka. Kauwgom kauwen helpt ook goed; als je kauwgom in je mond hebt ben je minder snel geneigd een slok alcohol te nemen of tussendoor te snacken. 

 
Last but not least: de feestdagen zijn maar 1 keer per jaar dus geniet er absoluut van. Maar kies wel bewust en zorg ervoor dat het niet uit de hand loopt.  

En mocht je heel veel eten over hebben van de feestdagen? Geef dit dan weg of gooi het weg, hoe zonde het ook klinkt. 

Het is veel te verleidelijk om dit eten na de feestdagen nog op te eten tijdens zwakke momenten. Dat zou zonde zijn van je beheersing en extra beweging tijdens de feestdagen!

Wil je tijdens of na de feestdagen aan de slag met je conditie of hulp middels een voedingsdeskundige? Plan je  gratis intake bij onze sportschool. Wij helpen je met alle plezier.