Boksen zonder hoofdbescherming - kan het kwaad of maakt het geen verschil?
Boksen zonder hoofdbescherming – kan het kwaad of maakt het geen verschil?
De discussie zal altijd blijven. Is het noodzakelijk hoofdbescherming te dragen tijdens het boksen? Dat is de vraag. Insiders en outsiders, kenners en niet-kenners, allemaal hebben ze er een mening over. Maar hoe zit het nou echt? Is er onderzoek naar gedaan en kan het wetenschappelijk worden onderbouwd?
Onlangs is het WK boksen begonnen in het Kazachstaanse Almaty, het voormalige Alma-Ata. Tijdens dit WK is de hoofdbescherming in de ban gedaan. Boksers zijn niet verplicht deze bescherming te dragen. Een regel die direct weer discussies oproept.
Boksen – een dreun is een dreun
Diverse insiders melden dat het geen enkel verschil maakt. Het doet er volgens hen niet toe of je tijdens een wedstrijd je hoofd beschermt tegen klappen van je tegenstander. Er wordt simpelweg gesteld: “Een dreun is een dreun.” Dat is natuurlijk wat gemakkelijk gezegd. In meerdere gevallen van opgelopen letsel is onderzocht wanneer het risico hierop het grootst is. Schijnbaar zijn de klappen en stoten op de kin het meest schadelijk voor de hersenen. Tenminste, dat vertelt de coach van een van de WK-gangers. “Ook wanneer men het hoofddeksel draagt, is de kin nagenoeg niet beschermd. Zo veel ophef verbaast me dan ook.”
Toch stellen de kenners dat hoofdbescherming wel nut heeft. Niet zozeer om hersenletsel te voorkomen, maar het biedt wel degelijk bescherming als het gaat om bloedende hoofdwonden. In die zin zou het nog steeds zinvol zijn deze bescherming te verplichten. Toch gebeurt het niet tijden het WK in Kazachstan. De organisatie van het WK wil middels deze nieuwe regel het publiek en de tv-kijkers meer amusement bieden. Men stelt dat de herkenbaarheid van het boksen op deze wijze weer terugkomt. Gaat dat lukken? Tja, dat kunnen we waarschijnlijk achteraf pas beantwoorden.
Boksen verandert hierdoor wel degelijk
Los van het medische aspect, heeft het ook invloed op de manier van boksen. Als leek ben je geneigd te zeggen: “Wat doet het er toe? Boksen is toch boksen.” Dat is niet helemaal waar. Zonder hoofdbescherming ben je toch wat kwetsbaarder. Dat vraagt om meer afstand houden in de ring, en dus voor een andere benadering van je tegenstander. Het lijkt misschien geen noemenswaardig verschil, maar dat is het wel. Ben je een zogenaamde ‘hangende’ bokser, dan ondervind je wel dus degelijk nadeel van deze nieuwe regel.